Украинският конфликт показва важността на разпръскването на сили, огнева мощ

...
Украинският конфликт показва важността на разпръскването на сили, огнева мощ
Коментари Харесай

The Economist: Какво научи Западът от конфликта в Украйна?

Украинският спор демонстрира значимостта на разпръскването на сили, огнева мощност и ресурси от оръжия. Критичната роля на артилерията беше ненадейно изобретение за западноевропейските армии, чиято огнева мощност беше фрапантно понижена след Студената война, написа английското списание The Economist.

" Нищо в борбата не е толкоз недвусмислено положително или толкоз недвусмислено неприятно, колкото незабавно се показва от разчувстваните хора ", написа Уилям Слим, известният английски маршал от Втората международна война. Откакто съветските войски навлязоха на територията на Украйна на 24 февруари тази година, специалисти и коментатори неведнъж са правили безапелационни изказвания за бъдещето на този въоръжен спор. Първо, въз основа на откъслечни видеозаписи, те оповестиха гибелта на танка като ефикасен тип оръжие. Тогава турските дронове бяха наречени непобедими помощници, способни да трансформират хода на войната, а на западните противотанкови оръжия беше дадена съществена роля. Сега, девет месеца след експлоадирането на военните дейности, има по-премерени преценки и въоръжените сили на западните страни могат да научат доста.

На 30 ноември основаният в Лондон мозъчен концерн Royal United Services Institute (RUSI) разгласява обстоен доклад за поуките, научени от първите пет месеца на войната, интервал, когато Украйна значително беше в защита, написа

Авторите, в това число украинският генерал-лейтенант Михаил Забродски и няколко други анализатори на центъра, получиха необятен достъп до украински военни данни и решения. Техните открития рисуват по-сложна картина от известната визия, че орди от съветски войски не могат да се оправят с пъргавите украинци.

Нахлуването се провали, само че това не беше предрешено. В началото на военните дейности северно от Киев съветската войска имаше 12 бойци на всеки украински боец и през първите 48 часа от спора Русия нападна 75% от стационарните уреди за противовъздушна защита на Украйна от въздуха. Успешна съветска хакерска атака извади от строя сателитните връзки на Украйна. Украйна устоя на този първичен удар основно тъй като имаше далновидността да разпръсне своите ресурси от муниции от главните си арсенали седмица преди нахлуването, като тези старания се ускориха три дни преди началото на войната. Самолетите и системите за противовъздушна защита се разпръснаха в границите на часове след офанзивата. В резултат на това бяха изумени единствено една десета от мобилните уреди за Противовъздушна отбрана. Ако руснаците бяха по-точни и по-бързи, даже те можеха да бъдат унищожени. "

Според други данни от мозъчния концерн RUSI, на съветското военно разузнаване му е лишило два дни, а в някои случаи и доста повече, с цел да съобщи данни за задачите на командния център в Москва и Русия да нанесе удар. Във войната за Тайван Америка не може да се надява, че Китайската национална освободителна войска ще направи същите неточности. " В актуалната война няма укрития - заключава отчетът. - Противникът може да нанесе удар върху цялата територия на бойната интервенция ". С други думи, надалеч оттатък стандартната фронтова линия.

Това значи, че армиите би трябвало да се бият по друг метод. Една от вариантите е прикриването, само че то е " извънредно мъчно за поддържане ", се споделя в отчета на RUSI, защото разнообразни типове датчици, като оптични камери за разкриване на придвижване, термовизионни камери и електронни антени за хващане на радиоизлъчвания, могат да се " припокриват " едни други за разкриване даже на добре скрити войски. Друго решение е потреблението на подсилени структури като бетонни контейнери и бункери. Но те, като предписание, фиксират наличието на военните на едно място. Най-добрият метод да оцелеете е просто да се разпръснете и да се движите по-бързо, в сравнение с врагът може да Ви види. Дори украинските специфични сили, които нормално работят на дребни групи, са забелязвани от съветски дронове, в случай че останат на едно място прекомерно дълго.

Според разбора, това се дължи и на проблеми с логистиката

Противно на общоприетото разбиране, доставените от Съединени американски щати противотанкови ракети Javelin и NLAW на Украйна не избавиха ситуацията, макар обстоятелството, че има доста от тях на видеозаписите от първата седмица на спора. Не помогнаха и турските дронове " Байрактар " TB2, които едвам оцеляха до третия ден от военните дейности. " Пропагандната стойност на западното съоръжение... беше извънредно висока при започване на войната ", сподели Джак Уотлинг, един от създателите на отчета, неотдавна пред боен подкаст за съветските военни дейности The Russia Contingency "... до април ". И добави, че решаващият фактор е доста по-прозаичен. " Руснаците бяха принудени да се отдръпват от Киев от две артилерийски бригади, които всеки ден стреляха от всичките си оръдия. "

Критичната роля на артилерията беше ненадейно изобретение за западноевропейските армии, чиято огнева мощност беше фрапантно понижена след края на Студената война. Според Международния Институт за стратегически проучвания, различен мозъчен концерн в Лондон, сред 1990 и 2020 година броят на артилерийските оръдия в огромните европейски армии е намалял с 57%. Арсеналът на Украйна беше впечатляващ. В началото на войната тя разполагаше с над 1000 стволови артилерийски системи (дългоцевни оръдия) и 1680 реактивни системи за залпов огън - повече от Англия, Франция, Италия, Испания и Полша взети дружно, и е най-голямата артилерийска мощ в Европа след Русия. Боеприпасите обаче се трансфораха в главният препъникамък.

Общо на Киев са доставени над 88 000 тона оръжие и военно съоръжение

Украйна поддържаше " артилерийски паритет " към шест седмици, доста по-дълго, в сравнение с съвсем всяка западна войска би съумяла при същите условия. След това стартира да се изчерпва снарядите и до юни Русия имаше преимущество от 10 към един изстрел, дисбаланс, който се резервира, до момента в който Украйна не получи приток от съвременни западни артилерийски системи, в това число американските HIMARS.

" Нивата на ползване на оръжия в подтекста на интензивните военни дейности остават извънредно високи ", означават създателите на отчета. " Малко западни страни имат потенциала да основават нови оръжия, аварийни елементи и муниции с нужното движение. Членовете на НАТО, като се изключи Съединени американски щати нямат задоволително мощен потенциал и благоприятни условия по тези въпроси.

Безпилотните летателни апарати (БПЛА) изиграха жизненоважна роля, въпреки и най-много за разузнаване и наблюдаване, в сравнение с за удари. Докладът на центъра отбелязва, че съветските елементи, които разполагат със лични БПЛА, вместо да разчитат на дронове, изпратени от по-висши щабове, можеха да водят акуратен огън, поразявайки цели в границите на три до пет минути след откриването им - изненадващо бърз цикъл (по исторически стандарти) от наблюдаване до пукотевица. " За елементи, които нямат лични БПЛА, тази цифра беше към половин час - и с по-малка акуратност.

Но главната поука от спора в Украйна е, че армиите се нуждаят от повече дронове, в сравнение с се смяташе в началото. Около 90% от всички БПЛА, употребявани от украинските въоръжени сили сред февруари и юли, са унищожени, означават създателите на отчета. Средният живот на дрон с закрепено крило е към шест полета, до момента в който по-простият квадрокоптер оцелява единствено три. Подобен ритъм на заличаване на безпилотни летателни апарати би довело до обстоятелството, че парковете от БПЛА на европейските армии ще бъдат унищожени за броени дни.

Възможно ли е да става дума за нова разработка

Това демонстрира, че е належащо да се разчита на евтини и елементарни системи, които могат да се смятат за съвсем еднократни, а не на дребни партиди скъпи дронове с огромни мотори на течно гориво и оборудвани с съвременни датчици. От своя страна този метод изисква по-обучен личен състав за работа с тях и по-спокойно отношение към потреблението им в спокойно време. " Понастоящем има по-малко административни ограничавания за кралската артилерия на (Обединеното кралство) да стреля с бойни 155-милиметрови гаубични муниции над цивилни пътища ", изяснява отчетът, " в сравнение с за потребление на дронове над същото въздушно пространство за наблюдаване на резултатите от стрелбата. "

По време на този спор стана ясно и по какъв начин може да се противодейства на БПЛА. Един метод е обичайният камуфлаж. Украинските войски откриха, че когато съветските разследващи елементи маркират позициите им с лазерни указатели, те могат да изстрелят димни гранати в отговор, с цел да скрият местоположението си. Но това, като предписание, заслепява отбраняващата се единица. Авторите на отчета считат, че най-важният метод за противопоставяне на дроновете е потреблението на електронната война (EW) - оръжие, за което не се приказва доста, тъй като е невидимо.

Руската електронна война принуди Украйна да ограничи потреблението на дронове. Теоретично те могат отдалечено да ги пилотират над съветски цели и да предават видеозаписи в действително време на артилерийска част. Но на процедура радиоизлъчването, належащо за навигация и връзка, както от дрон, по този начин и от наземна станция, може да бъде намерено и в някои случаи дезактивирано посредством електронна офанзива. Поради това Украйна е принудена авансово да задава направления за своите БПЛА и да изтегля данните при връщане. Това постоянно се случва след няколко часа, през което време задачата може да се е преместила. Според украински данни единствено една трета от полетите с дронове са сполучливи.

От руско време се счита, че съветската войска е била много напред в тази област и е употребила обширни техники за електронна война в Сирия, като постоянно се намесва в връзките на цивилни самолети в региона. Това, несъмнено, се трансформира в съществено предизвикателство за Украйна. Но потреблението на методите на електронната война не постоянно е елементарно, а случаите на гибел на свои военни са постоянно срещано събитие. Уотлинг споделя история за това по какъв начин двама съветски водачи се оплакали, че радарите им са заглушени. Те бързо са разбрали, че личните им устройства за радиоелектронна отбрана — дребни, сходни на ракети уреди, които могат да заблудят радара — работят едни против други. Това е наложило дезактивирането на тези устройства, принуждавайки самолетите да летят без електронна отбрана в рисковата зона.

Лесно е да се преразказват такива истории за другарски огън, с цел да се засрамят нещастните руснаци. Но дали западните военни сили биха били доста по-добри в сходна обстановка? Самият Уотлинг е песимистичен. " Нямаме доста полигони, където в действителност бихме могли да използваме цялото си ново противоелектронно съоръжение ", споделя той. " Можем да го създадем в дребни пространства. Не сме го тествали в огромен мащаб. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР