Украинският кинорежисьор Олег Сенцов, който излежава присъда в Русия, е

...
Украинският кинорежисьор Олег Сенцов, който излежава присъда в Русия, е
Коментари Харесай

Русия и Украйна си разменят затворници, включително режисьора Олег Сенцов

Украинският кинорежисьор Олег Сенцов, който излежава присъда в Русия, е изместен в московски следствен изолатор с оглед възможна замяна на пандизчии с Киев, заяви Интерфакс, като се базира на осведомени източници, съобщи Франс прес.

Адвокатът на Сенцов Дмитрий Динзе не удостовери, нито опроверга тези данни, само че съобщи пред ТАСС, че отбраната не знае дали се планува довереникът му скоро да бъде сменен.

През 2015 година Олег Сенцов бе наказан на 20 години затвор при непоколебим режим от съветски съд по обвиняване в основаване на терористична група, настояща в Крим, анексиран от Русия предната година.

През юли т. година украинският президент Володимир Зеленски предложи на Русия Сенцов да бъде сменен против украинско-руския публицист Кирило Вишински, съден за измяна в Киев. Украински съд промени през вчерашния ден мярката за неотклонение, наложена на Вишински, като размени ареста с освобождение под персонална гаранция.

Киев и Москва разискват сега замяна на десетки лица, арестувани от двете страни. Според редица медии тя може да бъде осъществена в близко време и да включи по-специално 24-мата украински моряци, арестувани в Русия след морски случай край Крим предишния ноември.

Вчера украинската генерална прокуратура заяви, че освобождението на Вишински има връзка с плануваната замяна, която наподобява ще бъде осъществена съгласно формулата "35 против 35 ". Украински медии загатват напоследък за формула "33 против 33 ".

Евентуалната замяна ще обхване 12 съветски жители, съобщи през днешния ден техният юрист Валентин Рибин. Запитан по кое време се чака това, юристът сподели: "Още не се знае, всякога нещата се проточват ".

Засега няма дефинитивно координиран вид за замяна на пандизчии сред Русия и Украйна, съобщи през днешния ден Виктор Медведчук от управлението на украинската партия "Опозиционна платформа - За живота ", ефективно взел участие по-рано в договарянията по въпроса.

"Все още не е решена дефинитивно " и ориста на Олег Сенцов, сподели той в ефира на украинската телевизия "Нюз уан " в отговор на въпрос.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР