Украинският главен прокурор каза, че е получил разузнавателна информация, че

...
Украинският главен прокурор каза, че е получил разузнавателна информация, че
Коментари Харесай

Украйна призова Бразилия да арестува Путин, ако се появи на срещата на Г-20

Украинският основен прокурор сподели, че е получил разследваща информация, че съветският президент Владимир  може да пътува за срещата на Г-20 в Бразилия и прикани управляващите там да се погрижат той да бъде арестуван, според заповедта за арест, издадена от Международния углавен съд (МНС) в Хага, съобщи Българска телеграфна агенция.

 е упрекнат от МНС за военни закононарушения, свързани с депортацията на деца, а заповедта за арест беше издадена през март 2023 година - към година откакто Русия предприе пълномащабна инвазия в Украйна.

Москва отхвърля обвиняванията във военни закононарушения, а Кремъл дефинира заповедта за арест като „ недействителна и безпочвена “.

Запитан дали е взето решение  да пътува за срещата на водачите на двайсетте най-големи стопански системи в света, представителят на Кремъл Дмитрий Песков през днешния ден сподели пред медиите: „ Не (е взето). Когато има решение, ще ви уведомим “.

Украинският основен прокурор Андрий Костин сподели в изявление за Ройтерс, че „ е значимо за интернационалната общественост да останем единни и да държим  отговорен “.

Заради информация, че „  може да се причисли към срещата на Г-20 в Бразилия, желая да повторя, че бразилските управляващи имат обвързване като страна страна по Римския статут, да го задържат, в случай че той се осмели да посети страната “, сподели Костин като се базира на контракта за основаване на МНС.

„ Искрено се надявам, че Бразилия ще го арестува, с цел да удостовери статута си на народна власт и страна, ръководена от правото на закона “, акцентира той. Ако това не бъде направено се основава риск от казус, при който водачи, упрекнати в престъпни закононарушения, могат да пътуват безнаказано, добави украинският основен прокурор.

Бразилия изпрати на  стандартна покана за срещата на Г-20 на 18 и 19 ноември в Рио де Жанейро, само че към този момент не е получила сигнал, че той ще участва, оповестиха бразилските управляващи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР