Украинският флот обвини Русия, че е открила огън по негови

...
Украинският флот обвини Русия, че е открила огън по негови
Коментари Харесай

Украйна обвини Русия, че е открила огън по нейни кораби в Черно море

Украинският флот упрекна Русия, че е разкрила огън по негови кораби в Черно море, блъснала е един от тях и е бил ранен член на екипажа, съобщи Българска телеграфна агенция. Съобщението се появи на страницата на украинските Военноморски сили във Фейсбук в края дневно, изпълнен с възходящо напрежение.

Преди това Русия не разреши на три украински военни кораба да минат през Керченския пролив и да влязат в Азовско море и загради протока с огромен танкер.

Руската брегова защита споделя, че три украински военни кораба са навлезли без позволение в съветски териториални води.

Спорът породи, откакто украинският военноморски флот заяви сутринта, че транспортен съд на съветската брегова защита се е врязал в негов влекач, който се е движел дружно с два украински бронирани катера от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море, минавайки през Керченския пролив. Киев съобщи, че съветската брегова защита е работила намерено нападателно против украинските плавателни съдове и от удара, нанесен от един от нейните катери, е развалено машинното поделение и обшивката на влекача. Загубен е бил и избавителен сал. В известието на украинския флот се споделя, че съветската страна е била навреме осведомена за маршрута на украинските съдове.

След случилото се Русия загради протока с огромен товарен транспортен съд, блокирайки придвижването. Десетки товарни кораби чакат да минат през пролива.

Керченският пролив е единственият воден път, свързващ Черно с Азовско море. Над протока наскоро бе издигнат мост, който свързва Крим с Русия. Не е ясно какъв брой време Русия счита да резервира блокадата. Ако гражданското мореплаване бъде спряно за по-дълго време, това ще е еднакво на икономическа обсада на украинските градове на брега на Азовско море, отбелязва Асошиейтед прес.

Руската Федерална работа за сигурност съобщи, че украинските кораби нелегално са влезнали в съветски териториални води и упрекна украинския боен флот, че е разиграл случая за провокация. В изказването на ФСС не се загатва за украинския влекач.

Договор от 2003 дефинира Керченския пролив и Азовско море като общи териториални води на Украйна и Русия, само че от 2015 година Русия упражнява по-голям надзор над придвижването по него, отбелязва АП. Руският ефирен публицист Дмитрий Кисельов съобщи довечера в предаване по телевизия "Россия ", че украинският президент Петро Порошенко, насърчаван от Съединени американски щати, се стреми към конфликт с Русия в Черно море. Според журналиста задачата е да се осуети идната среща сред президентите на Русия и Съединени американски щати - Владимир Путин и Доналд Тръмп, на форума на Г-20 в Аржентина.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР