Украинският депутат, преди прославян като героиня и символ на съпротивата

...
Украинският депутат, преди прославян като героиня и символ на съпротивата
Коментари Харесай

Савченко може да получи доживотна присъда

Украинският народен представител, преди прославян като героиня и знак на съпротивата против Русия - Надежда Савченко - в този момент може да получи доживотна присъда за подготвянето на терористична офанзива в Киев, оповестяват медии от украинската столица.
Бившият военен водач Надя Савченко, която е на 36 година, е упрекната от прокуратурата в планирането на „ огромна терористична офанзива “ в Киев, която щяла да докара до „ море от кръв “, написа AFP.
Прокурорът Олександър Баник сподели в петък, че управляващите имат „ основателни аргументи “ да подозират Савченко в подготовката на нахлуване, което по неговите думи се санкционира и с доживотни присъди.
Депутатският имунитет на Савченко ѝ беше лишен от Народното събрание, като законодателите също по този начин подредиха ареста ѝ. В петък някогашната героиня разгласи гладна стачка, до момента в който съдът заседаваше върху решението дали тя би трябвало да остане в ареста.
Облечената с черна фанелка с бял тризъбец, държавния знак на Украйна, Савченко съобщи, че делото против нея е " политически стимулирано ". Тя добави, че била под наблюдаване в продължение на към година, отбелязва още БГНЕС.
В изявление пред законодателите в Народното събрание основният прокурор Юрий Луценко упрекна дамата, че е сключила договорка с водачи на сепаратистки региони, подкрепяни от руснаците, с цел да получи оръжие и да сее безпорядък в Киев. Той сподели на законодателите 30-минутен видеоклип на жена, която приличаше на Савченко, говореща за желанията си да нападна Народното събрание.
" Аз самата сигурно ще мога да хвърля шест гранати ", споделя дамата във видеото. Самата Савченко гледаше излъчването с усмивка, само че не даде никакво пояснение. Тя нито удостовери, нито отхвърли обвиняванията против нея, само че по-рано е казвала, че би подкрепила „ боен прелом “ в Украйна.
напомня, че през 2014 година Савченко беше хваната, до момента в който се сражаваше против подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Източна Украйна. Савченко бе приета за отговорна за присъединяване си в убийството на двама съветски публицисти.
Тя изкара към две години в съветски затвор и беше оповестена за знак на украинската опозиция, откакто няколко пъти разгласи гладни стачки зад решетките. Савченко се завърна триумфално в родината си през май 2016 година след замяна на пандизчии. Но политическата ѝ кариера потегли надолу, откогато стана народен представител от партията на някогашния министър председател Юлия Тимошенко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР