Украинският държавен ядрен оператор "Енергоатом" съобщи вчера, че е възстановил

...
Украинският държавен ядрен оператор "Енергоатом" съобщи вчера, че е възстановил
Коментари Харесай

Украйна е възстановила връзката със Запорожката АЕЦ

Украинският държавен нуклеарен оператор "Енергоатом " заяви през вчерашния ден, че е възстановил връзката със системите за наблюдаване на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа и е окупирана от съветските сили, съобщи Ройтерс.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) сподели, че желае да направи незабавна ревизия в атомната електроцентрала в Южна Украйна, само че украинските управляващи се опълчват на сходно посещаване, до момента в който съветските сили управляват оборудването.

Връзката с атомната електроцентрала, състояща се от шест реактора, е била изгубена към този момент за повторно. "Енергоатом " заяви в канала си в Телеграм, че е възстановила връзката "със лични старания ".

Според нуклеарния оператор връзката е била изгубена "заради спирането от окупаторите в Енергодар на всички украински мобилни оператори, в това число "Водафон ", с който МААЕ има контракт за предаване на данни ".

"Всички "задължителни мониторингови данни се предават " и МААЕ е удостоверила приемането им, заяви "Енергоатом ".

МААЕ заяви по-рано тази седмица, че изгубването на информационна връзка "само удостоверява наложителността за изпращане на задача " на органицазията в Запорожката АЕЦ. Агенцията на Организация на обединените нации сподели, че връзката е била изгубена "заради спиране в информационните системи на оборудването ".

Руските сили започнаха нашествието си в Украйна на 24 февруари и окупираха атомната електроцентрала при започване на март, откакто обстрел покрай оборудването провокира пожар в една от неговите здания.

Руски вицепремиер сподели предишния месец, че Москва се надява да свърже атомната електроцентрала с енергийната система на Русия, само че украински чиновници споделиха, че ще отнеме години Запорожката АЕЦ да бъде обвързвана с Русия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР