Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU заяви, че е

...
Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU заяви, че е
Коментари Харесай

Украйна реши да спре кранчето на руския газ за Европа

Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU съобщи, че е оповестил форсмажорни условия при преноса на съветски газ, влизащ в украинската система през входната точка " Сохрановка ", и от 11 май няма да приема газ на тази входна точка, защото нахлуващи войски са нарушили интервенциите в компресорната станция. Това оповестява БНР, базирайки се на организация S&P Global Commodity Insights.

Декларацията за форсмажорни условия е първата по рода си след почналата на 24 февруари съветската военна инвазия в Украйна и докара до внезапно повишаване на природния газ в Европа през следобедна търговия във вторник към 100 евро за мегаватчас, съгласно юнските фючърси на нидерландския газов хъб TTF.

Преди новината цента беше към 92-93 евро за MWh, а по-рано денем даже падна за малко под 90 евро.

В изказване GTSOU съобщи, че краткотрайно ще трансферира потенциал към входната точка " Суджа ", с цел да поддържа преноса на съветски газ към Европа.

Украйна неведнъж заявяваше, че спирането на интервенциите на украинската компресорна станция в Новопсков – в регион на Източна Украйна (Луганска област), окупиран от съветски войски – може да повлияе на размерите на преноса на съветски газ към Европа.

" В момента GTSOU не може да реализира действен и софтуерен надзор върху компресорната станция Новопсков ", се споделя още в известието.

GTSOU също по този начин сподели, че от на следващия ден, 11-ти май, от 07,00 часа локално време, газът няма да бъде одобряван в газовата мрежа на Украйна в Сохрановка.

" За да се изпълнят напълно отговорностите за пренос към европейските сътрудници и в сходство с изискванията на съглашението, е допустимо краткотрайно прекачване на неналичен потенциал от Сохрановка до физическия пункт Суджа на територията, следена от Украйна ", се споделя в известието.

Трябва да се има поради, че съвсем една трета от съветския украински пренос на газ минава през компресорната станция Новопсков по тръбопровода " Союз ", който навлиза в Украйна на входната точка Сохранвка на границата с Русия.

GTSOU сподели, че през компресорната станция се придвижват до 32,6 милиона кубически метра дневно.

Обяснявайки обосновката за декларацията за форсмажорни условия, GTSOU сподели, че съветската окупация на компресорната станция е довела до промени в интервенциите, в това число неразрешено евакуиране на газ от директния поток.

Това, съгласно него, " заплаши стабилността и сигурността на цялата украинска газотранспортна система ".

" Тези дейности по сегашния контракт за пренос са форсмажорни условия, които вършат невероятно осъществяването на отговорностите на Сохрановка, както и на граничната компресорна станция Новопсков, които сега не се управляват от GTSOU ", се показва още в известието.

" Компанията неведнъж осведоми " Газпром " за закани за пренос заради дейностите на следените от Русия окупационни сили и упорства за преустановяване на намесата в работата на оборудванията, само че тези апели бяха пренебрегнати ", съобщи GTSOU.

Общите съветски доставки през Украйна през март доближиха 110 милиона кубически метра дневно, в сходство с договорните отговорности на " Газпром " по петгодишното съглашение за пренос с Украйна, подписано през декември 2019 година, макар че размерът на преноса понижа през април.

Съгласно тези директни съглашения, " Газпром " се съгласи да транзитира 65 милиарда куб. м. газ през Украйна през 2020 година и 40 милиарда куб. м. за година в интервала 2021-2024 година, което е доста по-ниско от скорошния пик на преноса от 94 милиарда куб. метра през 2017 година, показва S&P Global Commodity Insights.

През 2021 година " Газпром " достави за Европа 41,6 милиарда куб. м газ през Украйна, като добави договорните си отговорности с някои по-краткосрочни резервации.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР