Украинският частен капитал през 2014 г. заложи на националистите. Милиардерите

...
Украинският частен капитал през 2014 г. заложи на националистите. Милиардерите
Коментари Харесай

Денацификацията ще избави Украйна от олигарси

Украинският частен капитал през 2014 година заложи на националистите. Милиардерите Коломойски, Фирташ и Ахметов финансираха основаването на въоръжени групировки и войната в Донбас. Сега един от тези отряди - " Азов " - набъбна до размерите на полк и към този момент няколко седмици държи Мариупол, криейки се зад цивилните. Защо триумфът на специфичната интервенция на въоръжените сили на Руската федерация е неосъществим без удар по най-богатите хора в Украйна?

Депутатът от Държавната дума от Крим Михаил Шеремет предложи да се конфискува съветската благосъстоятелност на украински олигарси, които се опълчват на Русия, финансират националистически групировки и поддържат режима на украинския президент Владимир Зеленски. „ Този парцел би трябвало да бъде иззет и продаден. Приходите могат да бъдат употребявани за възобновяване на Донбас “, прикани депутатът.

Що се отнася до имуществото на олигарсите на територията на Украйна, „ належащо е да създадем същото с него и да насочим средствата за възобновяване на инфраструктурата и стопанската система на страната “. „ Цялото им имущество е разследване от гешефт и кражба. Така че пристигна моментът да се отговори за това, което са създали “, приключи кримският народен представител.

Сенаторът от Крим Сергей Цеков счита, че сходна конфискация ще бъде отговор на решенията на Владимир Зеленски, който преди този момент подписа закон за конфискация на имуществото на Русия и нейните юридически лица в Украйна. „ Да, поддържам концепцията на Шеремет, това би трябвало да стане в Крим, на територията на Руската федерация. Това ще бъде огледален отговор на дейностите на украинските управляващи. Това се отнася за Зеленски и всички украински олигарси “, сподели сенаторът.

Припомняме, че преди седмица Зеленски подписа закон за правилата за наложително изземване на съветска благосъстоятелност. Освен това той заплаши, че ще конфискува имуществото на " съветските пропагандисти ", без да изясни за кого тъкмо става дума. Той беше подсилен от министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки, който счита, че фондът за възобновяване на Украйна би трябвало да бъде построен въз основата на иззети съветски активи. За задачата се създава механизъм за конфискуване на замразените 415 милиарда $ на съветската централна банка.

В Русия евентуално има много парцели, които теоретично биха могли да бъдат иззети, в случай че концепцията на Шеремет се реализира. Москва неведнъж показва, че след държавния прелом през 2014 година огромни украински бизнесмени, в това число свързани с сегашния режим, въртят бизнес в Русия.

„ Самата страна Украйна, която дефинира Русия като агресор по закон от 2018 година, ни заплаща пари “, съобщи през юни 2021 година Дмитрий Козак, заместник-ръководител на президентската администрация на Русия. „ Граждани, близки до властта, в това число Порошенко, Яценюк, Пинчук, Фирташ, Ахметов, Коломойски, всички заплащат за артикули, създадени в Русия”, добави.

В същото време огромният украински бизнес, от една страна, не желае да се раздели с активите в Русия, а въпреки това, сходно на немските „ сътрудници “ от началото на 30-те години, влага в нацизма. Всеки познава добре „ батальоните на Коломойски “. Както заяви заместник-ръководителят на администрацията на Днепропетровск Генадий Корбан, през 2014 година към 650 хиляди $ отиват за всеки народен батальон месечно посредством Фонда за защита, който е финансиран от 70% от Беня Коломойски.

Най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов може би също е директно обвързван с финансирането на неонацистката дивизия " Азов ", основана и настояща в имението на Ахметов - Мариупол. Именно там се водят най-ожесточените борби в границите на съветската специфична интервенция.

Националните батальони “Шахтьор”, “Айдар” и “Торнадо”, известни със своите зверства по време на акцията 2014-2015 година, „ съгласно специалистите принадлежат на различен олигарх - Дмитрий Фирташ “, отбелязва политическият анализатор Игор Шатров. Коломойски също влага в тези национални батальони и, съгласно някои източници, той също поддържа “Десен сектор”, неразрешен в Русия. А зетят на втория президент на Украйна Леонид Кучма, милиардерът Виктор Пинчук, финансира както подразделенията на въоръжените сили на Украйна, по този начин и новосъздадените звена за териториална защита.

Така, в случай че концепцията на депутата Шеремет бъде осъществена, тогава денацификацията на Украйна ще бъде обвързвана с нейната „ деолигархизация “ – най-малко във връзка с средствата и имуществото на тези украински предприемачи, които финансират националните батальони и поддържат режима в Киев. „ Денацификацията не е просто изпъждане на националисти от въоръжените сили, държавната работа, културата и образованието. Това е и лишаването на националистическите сили от икономическата основа, изясни икономистът и политолог Иван Лизан. „ Ако Русия не извърши икономическия съставен елемент на денацификацията, това ще направи безсмислена цялата настояща специфична операция”, добави той.

Експертът означи, че точно олигархията, която след Майдана завладя забележителна част от съветските бизнес активи в Украйна, е значително виновна за повишаването на националистическите настроения и „ пъкълът, в който страната слезе след 2014 година “.

„ Конфискацията на имуществото на милиардерите също има чисто икономическа основа – в този момент виждаме, че Киев е изгубил надзор над Херсонска област и към този момент отхвърля да заплаща пенсии и заплати на локалните поданици. Съответно, преобразуването на имуществото на олигарсите в интерес на районния бюджет ще върне източниците на средства в Херсонска област. Мисля, че национализацията във всеки украински район би трябвало да следва модела на Донбас “, акцентира събеседникът.

Що се отнася до личностите, Коломойски и Ахметов несъмнено попадат в процеса на икономическа денацификация, сподели анализаторът. „ Първият, припомням си, говореше за премия от 10 хиляди $ за „ главата на московец “, а вторият спонсорира редица политически партии и фигури, пропагандиращи националистически възгледи, в това число радикалния Олег Ляшко “, напомни политологът.

Освен това, добави Лизан, Ахметов е употребявал услугите на бойците от “Азов” - милиардерът е платил на националистите минимум 600 хиляди $ за защитата на множеството си уреди. „ Всъщност виждаме какво са трансформирали националистите в Мариупол, владението на Ахметов “, акцентира специалистът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР