Украинския перзидент посети Берлин във вторник © Hannibal Hanschke Още

...
Украинския перзидент посети Берлин във вторник © Hannibal Hanschke Още
Коментари Харесай

Меркел: "Северен поток 2" е невъзможен без Украйна

Украинския перзидент посети Берлин във вторник

© Hannibal Hanschke Още по тематиката
Германия утвърди градежа на " Северен поток 2 "

Дъщерното сдружение на " Газпром " към този момент има всички нужни разрешителни от Берлин
28 мар 2018
Европейският парламент приема корекция " анти Северен поток 2 "

Евродепутатите се надяват българското председателство на Съвета на Европейски Съюз да прокара поправките, макар че до момента София избира да пасува по тематиката с вяра за обновяване на " Южен поток "
21 мар 2018
" Газпром " стартира тотална офанзива против договорите с Украйна

Компанията рискува да подкопае репутацията си пред Европа
6 мар 2018 Германия няма да поддържа построяването на газопровода " Северен поток 2 ", преди да бъде изяснена директната роля на Украйна. Това стана ясно от коментар на канцлера Ангела Меркел след среща с украинския президент Петро Порошенко в Берлин.

" Можете да видите, че това не е единствено стопански въпрос, има и политически фактори ", изясни канцлерът. В изявление за немското икономическо издание Handelsblatt Порошенко съобщи, че " Северен поток 2 " е " политически рушвет за преданост към Русия, който ще блокира Украйна стопански и енергийно ".

Веднага след изказването на Меркел от " Газпром " оповестиха: " в никакъв случай не сме считали да прекъснем украинския пренос ", което може да се одобри за миролюбива позиция в полза на реализацията на огромния предстоящ план.

Няма " Северен поток 2 " без Украйна

Позицията на Меркел е непредвидена, имайки поради, че в края на предишния месец градежът на немската част от " Северен поток 2 " получи последното нужно позволение от Берлин, а от години насам немското държавно управление лобира за плана.

По проект дългият общо 1200 км газопровод минава през териториалните води на още четири страни - Русия, Швеция, Финландия и Дания, и на практика повтаря маршрута на съществуващия " Северен поток ".
По време на взаимната конференция с Порошенко Меркел съобщи, че към този момент е разговаряла по телефона с президента на Русия Владимир Путин по въпроса. По нейни думи построяването на " Северен поток 2 " не би трябвало да лимитира ролята на Украйна като газов пренос.

Петро Порошенко прикани немските политици и бизнесът да преразгледат позицията си по плана, защото по негови думи преносът на съветски газ до Европа е по-изгоден през Украйна. Президентът съобщи, че Русия е " сътрудник, на който не може да се има доверие ". Според него построяването на " Северен поток 2 " е неизгодна инвестиция, която може да бъде заобиколена посредством рационализация на украинския газопровод. Освен Киев срещу плана са и Полша, Латвия и Литва.

Позицията на " Газпром "

Малко след конференцията на Мерекл и Порошенко от " Газпром " разгласиха изказване на изпълнителния шеф на компанията Алексей Милер. Според него преносът на газ през Украйна може да се резервира в избран размер - сред 10 и 15 милиарда куб. метра годишно.

" Никога не сме считали да прекъснем украинския пренос. Въпреки това съветската ресурсна база се мести на север, а в централния газопреносен кулоар няма да има ресурсите от предходните размери ", разяснява Милер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР