Украинските войски вчера разшириха превзетата от тях територия, като на

...
Украинските войски вчера разшириха превзетата от тях територия, като на
Коментари Харесай

Украйна си върна още територии, заловила е множество военнопленници

Украинските войски през вчерашния ден разшириха превзетата от тях територия, като тук-там стигнаха до североизточната граница на страната и обявиха, че са завладели голям брой съветски бойци в границите на светкавичното си нахлуване, което принуди Москва бързо да изтегли силите си, съобщи Асошиейтед прес.
Говорител на украинското военно разузнаване съобщи, че съветските войски всеобщо се предават, защото " схващат безнадеждността на ситуацията си ". Съветник на украинския президент съобщи, че военнопленниците са толкоз доста, че стартират да се свършват местата, където могат да бъдат настанени.
Украинските военни обявиха, че за 24 часа са освободили повече от 20 обитаеми места. Според английското министерство на защитата през последните дни силите на Киев са завзели територия, която е най-малко два пъти по-голяма от тази на Лондон.
След месеци на едва видим прогрес новата динамичност повдигна украинския морал и предизвика в Русия редки обществени рецензии към войната на президента Владимир Путин, отбелязва АП.
" В някои региони на фронта нашите бранители доближиха държавната граница с Руската федерация ", съобщи Олег Синегубов, губернатор на Харковска област. Руското министерство на защитата призна за неуспеха, като през уикенда съобщи, че войските му ще бъдат изтеглени от два региона в тази област, с цел да се прегрупират в източната Донецка област.
Във вечерното си послание към нацията украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че от началото на септември силите му са освободили повече от 6000 квадратни километра в източната и южната част на страната.
Сраженията в североизточната част на украинската Харковска област не престават, само че украинските сили реализират добър прогрес, защото са мощно стимулирани и военната интервенция е добре планувана, съобщи през днешния ден пред Ройтерс заместник-министърката на защитата на Украйна Ханна Маляр.
" Целта е да се освободи Харковска област и оттатък нея - всички територии, окупирани от Руската федерация. Сраженията не престават (в Харковска област). Все още е рано да се приказва за установяването на цялостен (украински) надзор над Харковска област ", съобщи Маляр в изявление.
Отстъплението обаче не попречи на Русия да обстрелва украинските позиции. Рано през днешния ден при съветски обстрел на град Лозова в Харковска област починаха трима души и девет бяха ранени, заяви регионалният шеф Олег Синегубов.
Районът на Никопол, който се намира от другата страна на река Днепър против Запорожката АЕЦ, е бил обстрелван шест пъти през нощта, само че няма известия за потърпевши, сподели регионалният шеф Валентин Резниченко. Продължаващият обстрел сложи най-голямото нуклеарно оборудване в Европа в нестабилно състояние.
Зеленски особено разкритикува Русия, че при нападенията си през последните дни взема на прицел енергийната инфраструктура. " Стотици и хиляди украинци се оказаха на мрачно - без електричество. Къщи, лечебни заведения, учебни заведения, комунална инфраструктура. обекти, които нямат безусловно нищо общо с инфраструктурата на въоръжените сили на нашата страна ".
Той съобщи, че това може да сочи единствено към едно нещо. " Това е знак за отчаянието на тези, които са възнамерявали тази война. Така те реагират на провалянето на съветските сили в Харковска област. Те не могат да създадат нищо на нашите герои на бойното поле ".

Много от съветските бойци, отстъпващи край Харков, са напуснали Украйна

Русия значително е отстъпила от позициите си в региона на Харков и доста от отстъпващите съветски бойци са напуснали Украйна, като са прекосили границата и са се върнали в Русия, съобщи нощес почитан боен представител на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.
" Като цяло съгласно нас украинците реализират прогрес в битката си за освобождение и възвръщане на териториите в Южна и Източна Украйна ", сподели пред публицисти американският боен представител, който изиска да остане неизвестен.
" Смятаме, че в покрайнините на Харков съветските сили значително са отстъпили позициите си на украинците и са се изтеглили на север и на изток. Много от тези сили са се трансферирали през границата в Русия ", посочи той.
Украинските сили към момента са изправени пред сложна битка, откакто Русия загуби огромна част от териториите, които силите ѝ бяха завзели в региона на Харков, вследствие на украинската контраатака, която принуди доста от отстъпващите съветски бойци да изоставен Украйна, написа английското издание " Файненшъл таймс ", като цитира изказване на Пентагона. В него се показва внимателен оптимизъм за украинската контраатака, само че и се насочва предизвестие, че бързите триумфи не са трансформирали фундаментално краткосрочните упования на бойното поле.

Руската войска споделя, че нанася " масирани удари " по всички фронтове в Украйна

Руските въоръжени сили оповестиха през днешния ден, че нанасят " масирани удари " против украинските сили по всички фронтове, съобщи Франс прес. От Кремъл също по този начин упрекнаха Киев в изтезания и малтретиране на цивилни във всички възвърнати през последните дни територии.
" Въздушните и ракетни сили на Русия, дружно с нашата артилерия, реализират масирани удари против военните формирования на украинската войска във всички зони на бойни дейности ", уточни военното министерство в дневния си доклад.
Оттам се загатва и за обстрел покрай градовете Славянск, Константиновка и Бахмут в Източна Украйна, южните Николаевска и Запорожска област, както и в град Харков на североизток.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, от своя страна, упрекна украинските сили за осъществяването на " изтезания " и други закононарушения против жителите във възвърнатите окупирани от съветската войска територии през последните дни. " Разполагаме с информация за многочислени наказателни дейности против жителите в Харковска област - случаи на измъчвани и измъчвани хора ", съобщи Песков пред публицисти, като добави, че " това е непоносимо ".

Зюганов сподели, че в Украйна се води не спецоперация, а война, и предложи всеобща готовност

Лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов назова " специфичната интервенция в Украйна " война и прикани за всеобща готовност, съобщи Би Би Си.
" С какво специфичната военна интервенция се отличаетличава от вайната? Военната интервенция можете да прекратите във всеки миг. Войната не можете да прекратите. Тя приключва или с победа, или с проваляне. Навеждам ви на мисълта, че върви война, която нямаме право да загубим. Сега не е време за суматоха. Нужна е цялостна готовност на страната, нужни са напълно други закони ", съобщи Зюганов по време на съвещание на съветската Държавна дума.

Украинските военни настояват, че са свалили ирански дрон

Украинските военни за първи път през днешния ден обявиха, че са се сблъскали на бойното поле с дрон самоубиец, доставен от Иран и употребен от Русия, което демонстрира задълбочаването на връзките сред Москва и Техеран в миг, когато нуклеарното съглашение на Ислямската република със международните сили виси на косъм, заяви Асошиейтед прес.
Американското разузнаване обществено предизвести още през юли, че Техеран възнамерява да изпрати стотици от дроновете, които могат да носят бомби, на Русия, с цел да я подкрепи във войната ѝ в Украйна. Въпреки че в началото Иран отхвърляше, през последните дни ръководителят на неговия Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война се похвали, че въоръжава водещите международни сили.
Украински боен чиновник, както и проукраински уеб страница, тясно обвързван с армията, разгласиха фотоси на останките от дрона. Той приличаше на триъгълния дрон, употребен от Иран, прочут като " Шахед " ( " Свидетел " на фарси).
Както военният чиновник, по този начин и уебсайтът настояват, че украинските войски са свалили дрона покрай Купянск по време офанзивата на Киев, която проби съветските линии към Харков на източния фронт.
Снимката подсказва, че дронът " Шахед " е бил свален от украинските сили и не се е взривил при удара, както е било планувано, макар че Киев не популяризира незабавно друга информация. Надписът върху дрона го разпознава като " М214 Геран-2 ", което не подхожда на известно досега съветско оръжие.

Последствията и вероятностите пред украинската контраатака

Фойерверките, с които беше маркиран празникът на Москва, са в внезапен контрастност с влошаващите се вести от украинския фронт, написа английският в. " Гардиън ".
Всички чакат отговора на Путин на отстъплението от Харков, до момента в който в съветските токшоута поддържаната версия на събитията се обърка. Поканените посетители даже стигнаха извънредно покрай действителен спор, отбелязва изданието.
Това може би не беше идеалният миг за празнуване, само че към този момент управляващите в Русия освен не желаят да признаят, че тяхната атака в прилежащата страна се сблъсква с проблеми, само че и отхвърлят да признаят, че това е война, а не " специфична военна интервенция ".
Сега обаче Кремъл е изправен пред вероятни рецензии от националистически блогъри, в случай че отстъпи - и пред евентуално рисков път, в случай че реши да ескалира, предизвестява в. " Гардиън ". Според неотдавнашни изследвания болшинството руснаци поддържат " специфичната военна интервенция ", само че някои от тях я поддържат единствено пасивно и са комплицирани за задачите ѝ.
През последните пет дни Украйна си е възвърнала повече територия, в сравнение с Русия завзе от април насетне, написа в. " Вашингтон пост ".
Успехите се дължат частично на обстоятелството, че Киев сподели, че възнамерява да се насочи към следения от Русия южен украински град Херсон, декларира Джоел Хикман, шеф на програмата за Трансатлантическа защита и сигурност в Центъра за разбор на европейската политика. В резултат на това Москва трансферира оръжия и подкрепления там, където очакваше атака, отклонявайки ги от Северна Украйна и създавайки накърнимост.
Освен това украинските сили разполагат с бойци, които са по-мотивирани от руснаците.
Завземането на Купянск и Изюм нанася тежък удар на съветските снабдителни линии към Донбас.
Превземането на територия обаче е едно, а запазването ѝ - друго, отбелязва изданието. Русия към момента управлява забележителна част от Украйна и разполага с унищожителен боеприпас, към който може да прибегне, като да вземем за пример касетъчни и вакуумни бомби.
" Не би трябвало да подценяваме това, което Русия към момента може да направи в този спор ", акцентира Хикман, представен от американското издание.

Европейски Съюз дава обещание на Украйна да продължи и разшири оказваната помощ

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел е разговарял с украинския външен министър Дмитро Кулеба и го е уверил, че европейската помощ за Украйна ще продължи и ще бъде разширена. Това заяви Европейската работа за външна активност с уточнението, че диалогът се е състоял във връзка хода на контранастъплението на украинските въоръжени сили за изтласкване на съветските войски.
Двамата са разискали отпущането на 2,6 милиарда евро военна помощ от Европейски Съюз за Украйна. Борел е показал, че Европейски Съюз работи за изпращането в Украйна на интернационална задача за военна помощ.
Борел е изразил мнение, че оказваната от Европейски Съюз помощ дава плодове и това проличава в новините за възвръщане на завладяни земи назад в украински ръце. По неговите думи не може да се чака отмалялост в Европейски Съюз при поддръжката за Украйна. Сега повече отвсякога Европейски Съюз ще продължи политиката си със стратегическа решителност да поддържа украинския отговор, като оказва напън над Русия със глобите и помощ на сътрудниците да преодолеят последствията от войната, е добавил той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР