Украинските военновъздушни сили са унищожили всичките 11 руски дрона, изстреляни

...
Украинските военновъздушни сили са унищожили всичките 11 руски дрона, изстреляни
Коментари Харесай

След удара по Хмелницката АЕЦ: Зеленски поиска повече оръжейна помощ за защита на Украйна

Украинските военновъздушни сили са унищожили всичките 11 съветски дрона, изстреляни през нощта, оповестиха военните. Щетите са били породени от взривни талази и падащи парчета, сподели украинският министър на вътрешните работи, представен от Българска телеграфна агенция.

" Тази офанзива против атомната електроцентрала е още едно увещание за всички наши сътрудници за значимостта на укрепването на въздушната защита на Украйна ", сподели Зеленски във вечерното си видеообръщение. Нападението също по този начин демонстрира какъв брой елементарно Русия към момента може да заобикаля глобите и да употребява западни елементи в своите безпилотни самолети и ракети, добави той.

При нахлуване с съветски дронове в западната украинска Хмелницка област бяха ранени 16 души, напомня ДПА. По данни на украинското министерство на енергетиката взривната вълна от детонациите наоколо до електроцентрала е разрушила прозорците на няколко административни здания.

Международната организация по атомна сила (МААЕ) удостовери вредите. " Този случай още веднъж акцентира извънредно несигурната обстановка с нуклеарната сигурност в Украйна, която ще продължи, до момента в който трае тази трагична война ", съобщи шефът на МААЕ Рафаел Гроси.

Междувременно съветските въоръжени сили нощес обявиха, че техните сили за противовъздушна защита са свалили две далекобойни американски ракети АТАКМС (Army Tactical Missile Systems, ATACMS), изстреляни от Украйна по съветски цели, съобщи Ройтерс.

Според съветските държавни медии това е първото събаряне на ракета от този тип.

Руското министерство на защитата заяви за прехващането в една от постоянните си сводки за войната в Украйна, която Москва назовава " специфична военна интервенция ". То не даде повече детайлности. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да ревизира изказванието на Москва през самостоятелни източници и все още не е получила отговор на питане за коментар от страна на Киев или Вашингтон.

Миналата седмица Украйна съобщи, че е употребила доставените от Съединени американски щати ракети АТАКМС за първи път, като е нанесла тежки вреди на две летища, на които са ситуирани съветски хеликоптери и друго съоръжение, напомня Ройтерс.

Ракетите АТАКМС са предопределени за " дълбока офанзива на противников сили от втория ешелон ", написа на уеб страницата на американската войска.

Руският президент Владимир Путин предходната седмица съобщи, че Съединени американски щати навлизат по-дълбоко в спора в Украйна и вършат неточност, като дават на Киев ракетите, и добави, че те няма да трансформират ситуацията на бойното поле и могат да бъдат да бъдат отблъснати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР