Украинските военни отхвърлиха обвиненията на Русия, че готвят атака срещу

...
Украинските военни отхвърлиха обвиненията на Русия, че готвят атака срещу
Коментари Харесай

Украински военни: Не готвим атака срещу сепаратистите

Украинските военни отхвърлиха обвиняванията на Русия, че готвят офанзива против сепаратистките региони в Източна Украйна, съобщи ДПА.

" Освобождаването на краткотрайно окупираните територии със мощ неизбежно ще докара до гибелта на огромен брой мирни жители и жертви измежду военните, което за Украйна е неприемливо ", съобщи през днешния ден главнокомандващият украинските въоръжени сили Руслан Хомчак.

По-рано Русия предизвести Украйна да не завзема отделилите се елементи от Донецка и Луганска област със мощ и заплаши с военна интервенция.

От дни Киев и Москва се упрекват взаимно за новото напрежение в продължаващия към този момент седем години спор, като и двете страни разположиха войски недалече от конфликтните региони.

Украйна още веднъж акцентира, че продължава да избира уреждането на спора да стане по дипломатически път, само че означи, че военните са подготвени да дадат " съответен отговор " при положение на ескалация.

В изявление в края на март Хомчак сподели, че за украинския президент Володимир Зеленски не е проблем да подреди нахлуване.

Съобщенията за възходящо напрежение в региона на спора и напредването на съветски войски към украинската граница в последно време провокираха безпокойствие измежду интернационалната общественост.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и външните министри на Франция и Германия са удостоверили през вчерашния ден в обособени телефонни диалози поддръжката си за Украйна, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

Блинкън и френският първи посланик Жан-Ив Льо Дриан разискаха нуждата Русия да спре рисковата си и безотговорна изразителност, скупчването на войски в окупирания полуостров Крим и по продължение на границата с Украйна, както и едностранните съветски провокации по линията на прикосновение в Източна Украйна, сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

В обособен телефонен диалог Блинкън и немският външен министър Хайко Маас акцентираха на значимостта на поддръжката за Украйна против едностранните съветски провокации, сподели още Прайс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР