Украинските власти съобщават, че руски хакери са използвали инструмента за

...
Украинските власти съобщават, че руски хакери са използвали инструмента за
Коментари Харесай

Руски хакери използват WinRAR като кибероръжие срещу Украйна

Украинските управляващи оповестяват, че съветски хакери са употребявали инструмента за компресиране на файлове WinRAR, с цел да изтрият данни от компютри в няколко държавни организации.

Украинският държавен екип за реагиране при компютърни произшествия (CERT-UA) твърди, че съветски хакери, евентуално групата Sandworm, са се сдобили с компрометирани VPN сметки.

Те на собствен ред са обезпечили достъп до формалните украински държавни мрежи.

Хакерите явно са употребявали скрипта RoarBAT, който търси на целевата машина файлове с разширения, включващи.doc,.docx,.rtf,.txt,.xls,.xlsx,.ppt,.pptx,.jpeg,.jpg,.zip,.rar,.7z и още няколко, преди да архивира файловете с WinRAR и да приложи опцията „ -df “. 

Използването на тази алтернатива автоматизирано изтрива изходните файлове след архивирането. След това скриптът RoarBAT изтрива архивираните файлове, което води до цялостна загуба на данни.

Хакването е допустимо с помощта на повсеместното разпространяване на WinRAR на актуалните лични компютри. Очевидно системите Linux не са предпазени от офанзивата и могат да бъдат компрометирани благодарение на BASH скрипт и общоприетата помощна стратегия dd.

Украинската работа CERT-UA твърди, че последната хакерска офанзива съмнително наподобява на друга офанзива.

Тя е осъществена по-рано тази година против украинската държавна осведомителна организация „ Укринформ “, която се приписва също на групата Sandworm.

Методът на осъществяване на злонамерения проект, IP адресите на субектите на достъп, както и фактът на потребление на модифицирана версия на RoarBat свидетелстват за подобие с хакерската атака против „ Укринформ “

Не е изненадващо, че всички украински държавни чиновници би трябвало да засилят сигурността на VPN мрежите си посредством включване на многофакторна оторизация. Това евентуално е урок и за всички нас.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР