Украинските власти наредиха на крило на православната църква с исторически

...
Украинските власти наредиха на крило на православната църква с исторически
Коментари Харесай

Украйна нареди: Църква, свързана с Русия, да напусне киевски манастир

Украинските управляващи подредиха на крило на православната черква с исторически връзки с Русия да напусне манастирския комплекс в Киев, в който се обитава.

Киев предприе строги ограничения против Украинската православна черква (УПЦ) - която остана под послушание на московския патриарх даже откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия предходната година - на съображение, че тя е проруски настроена и сътрудничи на Москва.

Московският патриарх Кирил изрично поддържа нашествието.

УПЦ твърди, че е прекъснала връзките си с Русия и Московската патриаршия и е жертва на политически на лов на вещици.

Украинското министерство на културата съобщи, че на УПЦ е било подредено да напусне 980-годишния манастирски комплекс Киевско-Печорска лавра, където се намира седалището на организацията. В изказването се споделя, че инспекция е посочила, че УПЦ " е нарушила изискванията на съглашението по отношение на потреблението на държавната благосъстоятелност ", само че не се дават никакви детайлности.

УПЦ, която би трябвало да напусне до 29 март, съобщи, че резултатите от инспекцията са " явно предубедени и жестоко нарушават правните правила ".

От октомври украинските служби за сигурност постоянно правят претърсвания в църквите на УПЦ, постановат наказания на нейни чиновници, епископи и финансови спонсори и започнаха наказателни каузи против десетки нейни духовници. Властите обявиха, че са разкрили проруска литература в църковни пространства, както и че там се укриват съветски жители. УПЦ отхвърля тези изказвания.

Повечето украински православни вярващи принадлежат към Православната черква на Украйна, основана преди четири години посредством сливане на църковни клонове, самостоятелни от Москва
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР