Украинските въоръжени сили отрекоха Русия да е превзела днес град

...
Украинските въоръжени сили отрекоха Русия да е превзела днес град
Коментари Харесай

Украйна отрече Русия да е превзела град Мариинка, Зеленски приветства свалянето на два руски изтребителя на Бъдни вечер

Украинските въоръжени сили отхвърлиха Русия да е превзела през днешния ден град Мариинка в източната Донецка област, съобщи Ройтерс. " Не е правилно да се приказва за завладяване на Маринка. Нашите сили са в града ", сподели украинският боен представител Олександър Щупун по националната телевизия. Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства свалянето на два съветски изтребителя на Бъдни вечер и съобщи, че " тази Коледа задава вярното въодушевление за цялата година напред ", съобщи Асошиейтед прес.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу обяви вчера, че въоръжените сили на страната му са завладяли изцяло Мариинка, покрай Донецк, съобщи ТАСС.  " В хода на дейните настъпателни дейности щурмови отряди на групировката " Юг " освободиха изцяло през днешния ден популации пункт Маринка ", доложи Шойгу на среща с президента Владимир Путин. Срещата сред Путин и Шойгу бе предавана онлайн по съветската телевизия, отбелязва Франс прес.  Мариинка се намира на пет километра югозападно от Донецк - към този момент следения от Русия районен център на едноименната източна украинска област. Евентуалното завладяване на града би разрешило на съветските въоръжени сили да продължат на запад настъплението си в Донецка област, отбелязва Агенция Франс Прес.

На срещата с Шойгу Путин изрази удовлетворение, че завладяването на Мариинка има " най-малко два позитивни резултата ": отдалечава съперника от Донецк и открива пред съветската войска " необятен действен шир ", съобщи ТАСС. Руският президент разпореди на министъра на защитата да предложи за награждаване военнослужещите, които са се отличили при завладяването на града.

Ройтерс показва, че Мариинка е имала преди войната към 10 хиляди поданици. Заедно с Авдеевка - различен град в Донецка област, тя е една от главните цели на съветската войска през последните месеци. В началото на този месец английското военно разузнаване разяснява, че съветските въоръжени сили съвсем са завладяли Мариинка.

В изказване, цитирано от Укринформ, въоръжените сили на Украйна просто оповестиха за дейни съветски офанзиви с пехота в посока Мариинка и Авдеевка, Донецка област, както и в югоизточната Запорожка област. Тези набези са били подкрепени от бронирани коли и самолети, пускащи бомби с точно ориентиране, написа в текста.

Евентуалното завладяване на Мариинка би било най-големият триумф на Русия във войната от май, когато тя откри надзор върху Бахмут след кървави сражения. И този украински град, който също се намира в Донецка област, на процедура бе подравнен със земята след няколко месеца на яростни боеве.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства свалянето на два съветски изтребителя на Бъдни вечер и съобщи, че " тази Коледа задава вярното въодушевление за цялата година напред ", съобщи Асошиейтед прес.

Зеленски сподели това в Коледното си обръщение. Днес Украйна за първи път отбелязва Рождество Христово на 25 декември вместо на 7 януари и по-този метод още повече се дистанцира от Русия, която чества Коледа точно при започване на януари.

В обръщението си Зеленски загатна и за украинските информации, че са били унищожени и три съветски бойни самолета в петък.

" Колкото по-силна е нашата противовъздушна защита, толкоз по-малко съветските дяволи ще бъдат в нашето небе и на нашите земи ", сподели Зеленски и похвали качествата на Украйна в договарянията с сътрудниците й, които ускоряват потенциала на украинския небесен щит да пази страната от, както той съобщи, " съветските терористи ". 

Украйна разгласи, че с изключение на двата свалени съветски самолета, са били свалени тази нощ и 28 съветски дрона. Общо от Русия са били изстреляни 31 дрона.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР