Украинските тайни служби, а и други източници твърдят, че срещу

...
Украинските тайни служби, а и други източници твърдят, че срещу
Коментари Харесай

Дойче веле: Преврат срещу Путин - само слух или нещо повече?

Украинските секрети служби, а и други източници настояват, че против Путин се готви прелом. Колкото и да са малко информациите, проникващи отвън Кремъл, въпреки всичко има някои сведения за странни събития към властта.

Руският президент Владимир Путин сигурно не си е представял, че нашествието в Украйна ще се развие по този метод. Напредъкът на съветската войска е ленив, руснаците дават и огромни жертви. Войната продължава към този момент трети месец, а слуховете, че Путин може да го чака принудително събаряне от власт стават от ден на ден.

Началникът на украинското разузнаване Кирило Буданов разяснява точно този хипотетичен сюжет в изявление за английската медия “Sky News”. Топ-разузнавачът твърди, че това е не просто допустимо, а към този момент даже е почнало. Буданов не показа доказателства за изказванията си и те сигурно би трябвало да се преглеждат с известна доза подозрение. Въпреки това украинският шпионин разяснява няколко неща, които съгласно него навеждат на мисълта, че прелом против Путин ще има.

Арестувани разузнавачи и мъртви олигарси

Разследващата платформа “Агентура” да вземем за пример разкри редица необикновени събития измежду вътрешния кръг на властта към Путин, както и в средите на тайните служби. Според тези данни двама значими сътрудници на съветските секрети служби (ФСБ) се намирали под домакински арест. Общественоправната Втора немска телевизия (ZDF) цитира Маргарете Клайн - експертка по проблемите на съветската политика от немската фондация „ Наука и политика “, която споделя, че двамата мъже, за които се допуска, че са задържани, са заемали значими постове – отговаряли са точно за разузнаването в Украйна. Според Клайн това показва една прекомерно неподходяща картина на протичащото се зад кулисите на режима на Путин.

Освен тези двама души, се твърди, че е бил задържан и заместник-началникът на Националната армия на Русия – тежковъоръжена войскова част, състояща се от към 340 000 души, които са директно подчинени на близкия сподвижник на Путин Виктор Золотов.

Как се изясняват тези арести?

Според Маргарете Клайн вероятните аргументи за арестите на значими хора от съветската система за сигурност са няколко. На първо място е евентуално другите организации в границите на службите взаимно да са си прехвърляли отговорността, тъй като никой не желае да бъде отговорен за неуспеха на Путин в Украйна.

Възможно е също и това най-близкият кръг към съветския президент да е желал да покаже образец за наставление на тези, които вероятно дръзнат да се опълчват на Путин. Третият вид е, че хората към Путин се пробват да запазят репутацията на президента пред света, намирайки изкупителни жертви измежду по-нискостоящите функционери.

В последните седмици имаше и редица други странни събития – да вземем за пример известия за съветски олигарси, които били открити мъртви, дружно с задачите си фамилии. Например за Владислав Аваев, който беше заместник-директор на “Газпромбанк” - твърди се, че първо е прострелял фамилията си, а по-късно се е самоубил. Известен стана и казусът на Сергей Протосеня, който беше авторитетен газов бизнесмен. Версията за неговата гибел е същата - умъртвил жена си и щерка си, а по-късно и себе си. Редица специалисти се съмняват, че фактически става дума за самоубийства.

Здравословното положение на Путин - поле за безкрайни спекулации

Освен клюки за подготвян прелом, напоследък не стихват и спекулациите за това дали Путин не е тежко болен. Пред английския “Sky News” някогашният началник на съветското бюро в английското разузнаване Кристофър Стийл твърди, че източници във и отвън Русия потвърждавали съществуването на болест, без да се знае какъв брой сериозна е тя.

Преди няколко дни английският “Таймс” заяви за аудио запис, в който съветски олигарх споделя, че Путин страда от рак на кръвта. Руснакът, който не е назван по име, оповестява още, че малко преди да подреди нашествието в Украйна, Путин бил претърпял сериозна интервенция на гърба. В записа се приказва и за съществено неодобрение измежду олигарсите в Москва, подбудени от западните наказания против Русия.

Източник " Дойче веле "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР