Украинските снайперисти казват, че не им пука за големите листни костюми ghillie, но са фенове на тези западни пушки

...
Украинските снайперисти рядко използват костюми ghillie, камуфлаж, предпочитан от западните
Коментари Харесай

Украинските снайперисти рядко използват костюми ghillie, камуфлаж, предпочитан от западните снайперисти, казаха няколко стрелци пред Kyiv Post.< /p>

Те казаха, че харесват пушки, произведени от Канада, Финландия и САЩ, но не и старите съветски пушки SVD.

И тримата снайперисти са били цивилни преди войната и стрелбата беше просто хоби.

Украинските снайперисти всъщност не използват ключова част от екипировката, която обикновено се използва от западните снайперисти, за да се скрият на бойното поле, казаха няколко стрелци пред Kyiv Post, но няколко западни пушки са очевидно сред техните оръжия.

На предните линии снайперистите се разгръщат с „цяла чанта за голф“ пушки, казаха те, но оставят камуфлажните екипи с големи листа, известни като ghillie костюми зад гърба си тъй като те са много по-трудно и дори могат да рискуват да убият снайперист.

Костюмите Ghillie са екипи, внимателно изработени от юта, ивици плат и дори истинска растителност и са често срещани сред снайперистите, защото могат помогнете им да се слеят с околната среда и да станат невидими за очите на врага. За американската армия подготовката на костюм ghillie е ключова част от обучението за снайперист.

Прикриването и камуфлажът са ключови умения за снайперистите, тъй като те събират разузнавателна информация на бойното поле, насочват огън и, когато е необходимо, правят прецизен убийствен изстрел на целта надолу. Костюмът не винаги е необходим, за да се постигне това.

Снайперистите, които разказаха за опита си със Стефан Коршак от Kyiv Post, казаха, че снайперистите в украинските въоръжени сили рядко използват костюми Ghillie, защото са тежки, което може да бъде малко по-малко от идеалното, когато изминават мили през бойното поле.

Сравнително влажният климат и покрити с кал бойни полета също ги правят по-малко ефективни, когато става въпрос за сливане, тъй като разваля желания листен ефект, но много по-голям проблем е какво означават те за операторите на дроновете, постоянно бръмчащи отгоре.

Странната смесица от окопи и артилерийски битки и модерна технология накара някои наблюдатели да опишат бойните полета на Украйна като като Първата световна война, но с дронове, хиляди от които се използват по цялата фронтова линия за разузнаване и наблюдение.

Историята продължава

Украинските стрелци не се интересуват много от костюма ghillie, защото ако ако дрон ги забележи, докато се придвижват към нова позиция, веднага ще стане ясно каква е мисията им и ще ги направи цел с висок приоритет.

Има други алтернативи на костюма Ghillie, казаха те , които са по-леки и могат лесно да бъдат снабдени с материал, който може да подобри прикриването на носещия ги срещу термични сензори и системи за нощно виждане, тревожни заплахи за снайперистки операции.

Но въпреки че те не са фенове на костюма Ghillie , има няколко западни оръжия, които харесват.

Украински снайперист, идентифициран като Федерчук от Kyiv Post, каза, че произведената в Канада пушка от серията Cadex Defense CX-33 TAC, калибър .338 Lapua Magnum, бързо стана популярен сред снайперистите в началото на войната.

Други популярни снайперски оръжия включват финландското производство SAKO TRG и произведения в САЩ Barrett MRAD, като и двата се използват в .338, но също и в .308. За разлика от тежките пушки с калибър .50, които са по-подходящи за насочване към превозни средства, пушките с тези калибри са предпочитани за поразяване на човешки цели.

Преди няколко години пушката Barrett Multi-Role Adaptive Design (MRAD) се появи като предпочитано оръжие за американската армия, морската пехота и общността за специални операции. Това е многокалибрена пушка, която може да бъде с патронник 7,62X51 mm НАТО, .300 Norma Magnum и .338 Norma Magnum, предлагайки по-голяма гъвкавост на потребителя. От тях .338 е най-големият калибър и често се използва от ловци на едър дивеч.

Оръжията, които бяха захвърлени настрана, когато тези западни оръжия се появиха, бяха съветско/руско произведени СВД „Драгунов“ снайперски пушки.

Тримата мъже, които говориха с Kyiv Post, бяха цивилни преди войната, работеха добри работни места в търговията на дребно, авточасти и оборудване за къмпинг, а стрелбата от далечни разстояния беше хоби.

Но когато Русия нахлу през февруари 2022 г., те грабнаха пушките си и помогнаха за защитата на Киев срещу руските опити да превземат столицата. Когато руснаците отстъпиха на позиции на изток, мъжете бяха преместени в снайперистка част, оборудвана с висококачествено оборудване като снайперски пушки на НАТО и термични мерници, и изпратени на война, където и тримата бяха ранени в битка.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР