Украинските сили са извършили ограничен десант през река Днепър и

...
Украинските сили са извършили ограничен десант през река Днепър и
Коментари Харесай

Украйна е извършила успешен десант през Днепър според мозъчен тръст и руски военни блогъри

Украинските сили са направили стеснен десант през река Днепър и са дебаркирали до село Козачи Лахери на източния бряг на Херсонска област, заяви в дневния си разбор

Засега не е ясно дали украинските военни са съумели да се открият на левия бряг на реката или са се изтеглили откакто са взели пленници.

На 8 август няколко съветски военни блогъри написаха в каналите си в Телеграм, че край село Козачи Лахери украинските сили са десантирали сполучливо до седем лодки с по шест-седем души всяка, пробили са съветската защита и са напреднали на 800 метра дълбочина.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо твърди, че целият десант, макар че се е състоял, е бил погубен, отбелязва BBC.

Един от съветските военни канали в Телеграм “Тринадцатый ”, който се поддържа от някогашния боен Егор Гузенко, разгласява в сряда фотоси на пленени от Украйна съветски военни. Групата е водена от майор Томов. Според Гузенков украинците са взели радиостанциите им и се пробвали да подмамят още съветски бойци да влязат в засада. Според Гузенко са убити и пленени 25 съветски бойци, от тях трима са офицери.

ISW отбелязва, че съгласно информацията на един от съветските военни блогъри, съветското командване неотдавна е преместило " готова формация " от съветски десантчици от Козачи Лахери в Запорожка област, като ги е заменило с мобилизирани бойци, отслабвайки съветската защита в този регион.

ISW написа в разбора си, че ще продължи да дава консервативна оценка на обстановката на източния бряг на Херсонска област, до момента в който не получи образно удостоверение за дълготрайно украинско наличие наоколо до Козачи Лахери или други обитаеми места, ситуирани на източния бряг.

Според дневния отчет на мозъчния концерн по-скоро става дума за “ограничен рейд през реката, в сравнение с за по-широка украинска интервенция ”.

Украински публични лица към момента не са коментирали интервенциите в този регион.

Руската войска нападна Украйна на 24 февруари 2022 година и от този момент войната се води напълно на територията на Украйна. Хиляди украински цивилни са убити, а над 6 милиона са принудени да изоставен домовете си. Русия окупира към 20% от територията на Украйна, като част от нея беше отвоювана назад.

Украинската контраатака стартира преди към два месеца и има лимитирани триумфи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР