Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко три сектора на

...
Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко три сектора на
Коментари Харесай

ISW: Путин по-скоро конкурира Запада, отколкото да предлага решения

Украинските сили организираха контранастъпателни интервенции в минимум три бранша на фронта и съгласно известията са напреднали покрай Бахмут на 28 юли.  Руски блогър съобщи на 28 юли, че украинските сили са напреднали покрай Курдюмивка и Андреевка и че са завладяли Старомайорское на 27 юли. Източник твърди, че украинските сили са напреднали на 10-12 километра от главната съветска отбранителна линия в посока Бердянск.

Руски блогъри настояват, че съветските сили са отразили украински наземни офанзиви покрай Роботине, Вербове и Пятихатки, в западната Запорожка област. Командирът на съветския батальон " Восток " Александър Ходаковски съобщи, че украинските сили нанасят удари, които  убиват съветски командири и унижават съветското командване и надзор.
 Украйна си върна Старомайорское
Украйна си върна Старомайорское

Володимир Зеленски заяви за триумф на една от фронтовите линии в Югоизточна Украйна

Украинският общоприет щаб заяви, че 247-ми гвардейски десантно-десантен полк (7-ма дивизия на ВДВ) е отказал да влезе в борба при Старомайорское заради огромни съветски загуби и победи на украинското полесражение.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Центъра за проучване на войната (ISW).

Руската военноморска позиция в Черно море евентуално има за цел да наложи де факто обсада на украинските пристанища, без да ангажира Черноморския флот с налагането на морска обсада. Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк заяви на 28 юли, че украински чиновници са прихванали радиопредаване на съветските сили, предупреждаващи цивилни кораби в Черно море да не се насочат към украинските пристанища, защото ще ги смятат за военни.

Руските управляващи са оповестили възбрана за нощна навигация за всички дребни плавателни съдове наоколо до Керченския проток заради опасения по отношение на украинските военноморски дронове.

На 27 юли Черноморският флот организира учения, при които военни кораби на Военноморски сили изстреляха ракета по кораб-мишена в Черно море.

Руското външно министерство (МВнР) неотдавна се опита да смекчи известието на съветското Министерство на защитата (МО) от 19 юли по отношение на разглеждането на цивилни кораби в Черно море като законни военни цели, като твърди, че известието значи, че съветските сили ще инспектират кораби.

Руският президент Владимир Путин се опита да увери африканските партньорски страни, че Русия ще съблюдава уговорките си за стопанска система и сигурност по време на втория ден от срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург. Путин се обърна към африканските държавни глави и представители на пленарната сесия на срещата на върха на 28 юли и акцентира военно-техническите съглашения с 40 африкански страни и проектите за разширение на дипломатическото наличие на Русия в Африка.

Путин съобщи, че Русия има за цел да помогне за образованието на боен и личен състав на африканските сътрудници и означи, че в академията на съветското Министерство на защитата (МО) има доста африкански личен състав.

Путин също по този начин твърди, че сред 2022 и 2023 година Русия е отписала 23 милиарда $ дълг на африканските страни.  Русия е изпратила съвсем 10 милиона тона зърно  досега през 2023 година и той повтори обещанието си да изпрати гратис 25 000 до 50 000 тона зърно на шест страни през идващите три до четири месеца.
 Путин изключва опцията да се върне към зърнената договорка
Путин изключва опцията да се върне към зърнената договорка

Ще дават 50 000 тона зърно на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея

Председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат съобщи на срещата на върха, че спиранията на доставките на сила и зърно би трябвало да прекратят, а Махамат и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси категорично приканиха за обновяване на договорката за зърно.

Ал-Сиси също разпространява тезата на Кремъл, че Русия се е отказала от договорката за зърно, защото зърненият кулоар не улеснява доставките на зърно за най-бедните страни, макар че самият Путин цитира загубите на съветските производители при намалените цени на зърното като съществена причина за напускането на договорка.

Африканските страни евентуално се обръщат към Русия, без да поддържат изцяло нейната позиция във връзка с договорката за зърно, с вярата да запазят съветските задължения за стопанска система и сигурност , в сходство с евентуалната им съществена цел да смекчат икономическите последствия от войната в Украйна, засягащи техните стопански системи.

Кремъл също по този начин евентуално употребява предлагането да преследва засилен двустранен и многостранен ангажимент с африканските страни като част от общите старания да се показа като по-привлекателен съдружник от груповия Запад.

Но не е показал каквото и да е желание да се включи свястно в някакъв кротичък развой.
 Путин: Западът се готви за хибридна война с Русия от доста години
Путин: Западът се готви за хибридна война с Русия от доста години

След апела на африканските водачи да приключи войната в Украйна

Руските управляващи може да са все по-загрижени за това по какъв начин съветският електорат гледа на войната преди районните избори през септември 2023 година и съветските президентски избори през 2024 година Руски вътрешен източник и самостоятелният съветски опозиционен информативен вестник Verstka настояват, че съветското Министерство на защитата самодейността за увеличение на оптималната наборна възраст от 27 на 30 години провокира разгорещена полемика измежду чиновниците в Кремъл.

Източниците настояват, че съветският Съвет за сигурност е призовал президентската администрация да не поддържа самодейността на Министерството на защитата заради опасения, че ще провокира социална реакция и ще повлияе на рейтинга на утвърждение на съветския президент.

Източниците оповестиха, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу е прокарал самодейността и е запазил поддръжката на Путин, макар опасенията на Съвета за сигурност.

Верстка твърди, че Путин е подкрепил самодейността на Министерството на защитата, откакто е изслушал причините на Шойгу за дефицита на бойци в Украйна. Служители на " Единна Русия " се опасяват да употребяват войната в Украйна в предизборните си акции на идните районни и локални избори, тъй като се тормозят по какъв начин гласоподавателите ще реагират на това.

Източници на Verstka настояват, че " Единна Русия " има намерение да подчертае и да моли към локални проблеми, вместо да подчертава върху войната в Украйна. Verstka съобщи, че е прегледала предизборните материали на Единна Русия и съобщи, че войната не е съществена тематика.

Загрижеността измежду детайлите на Кремъл и Обединена Русия демонстрира угриженост по отношение на вътрешната поддръжка за войната и опасенията, че хипотетичната електорална легитимност на Кремъл може да отслабне на идните избори - въпреки че, несъмнено, тази загуба на поддръжка слага Обединена Русия на първо място пред по-голяма потребност от подправяне изборните резултати и опцията за локални загуби от други партии от " ръководена съпротива ", а не законна опасност за неговото владичество в съветската политика.

Politico заяви, че първата партида ремонтирани американски танкове Abrams евентуално ще дойде в Украйна през септември. Изданието цитира шестима американски чиновници, които споделят, че Съединени американски щати възнамеряват да доставят шест до осем Abrams (два взвода) на Германия през август за ремонт, преди да изпратят танковете в Украйна през септември и че Съединени американски щати ще изпратят общо 31 Abrams (приблизително незадоволителна мощ бронетанков батальон, най-вече една трета от цялостната украинска бригада) в Украйна.

Руският съвет на федерацията утвърди законопроект, допускащ на съветската Национална армия (Росгвардия) да получи тежка военна техника.
 Съединени американски щати пращат Abrams-те в Украйна през август
Съединени американски щати пращат Abrams-те в Украйна през август

От есента Киев ще ги изгода на бойното поле

Законопроектът трансформира правния език в границите на съществуващите разпореждания за Росгвардия, с цел да посочи, че детайлите на Росгвардия имат право да употребяват военно оръжие и съоръжение.

Руският съвет на федерацията също по този начин утвърди изменение на признатото по-рано законодателство, което ще усили горната граница на наборната възраст от 27 години на 30 години, само че няма да промени долната граница от 18 години, вместо да увеличи минимума до 21 години. както в първичния законопроект.

Руският опозиционен информативен бюлетин Meduza пресметна, че новата корекция ще усили броя на отговарящите на изискванията наборници с повече от два милиона мъже, в сравнение с биха били възможни съгласно съществуващото законодателство до 2030 година

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР