Украинските сили продължават с контраофанзивни операции в поне три направления

...
Украинските сили продължават с контраофанзивни операции в поне три направления
Коментари Харесай

ISW: Украйна продължава да атакува, а Кремъл се хвали с успешна отбрана

Украинските сили не престават с контраофанзивни интервенции в най-малко три посоки и съгласно известията на 15 юни са постигнали триумфи. Говорителят на украинския общоприет щаб Олександър Щупун заяви, че украинските сили са провели сполучливи настъпателни интервенции северно и северозападно от Бахмут. Това се показва в дневния разбор на фронта в Украйна от Института за проучване на войната (ISW).

Пресцентърът на украинската група сили „ Тавриск “ заяви, че украинските сили са напреднали с до един километър в западната част на Донецка област и не престават опитите да подобрят тактическите си позиции край Вухледар (на 30 км югозападно от град Донецк).

Руски военни блогъри настояват, че украинските войски са атакували несполучливо югозападно и южно от Орихов в западната част на Запорожка област, и декларират, че украинските сили усилват темпото на контраофанзивните интервенции в региона заради усъвършенстваните метеорологични условия.

Заместник-началникът на Главното оперативно ръководство на украинския общоприет щаб бригаден военачалник Олексий Хромов заяви, че украинските сили са напреднали до 3 км край Мала Токмачка в Западна Запорожка област и до 7 км край Велика Новосилка в Западна Донецка област и са освободили седем обитаеми места в тези региони от началото на контраофанзивните интервенции.

Съветникът на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк обаче съобщи на 15 юни, че украинските сили към момента не са почнали контранастъпление „ като такова “, само че призна, че украинските сили организират настъпателни дейности, което е евентуално конкретизиране, че украинските сили към момента не са почнали главните си старания.

ISW прави оценка, че продължаващите украински настъпателни дейности евентуално основават условия за по-широки украински цели на контранастъпление, които не са ясни незабавно, и затова съставляват начална фаза на продължаващо контранастъпление.

Руските военни блогъри не престават да приписват на хипотетичното предимство на съветските качества за електронна война (EW) и отбранителната теория сполучливата отбрана на съветските сили против украинските контраофанзивни интервенции в Южна Украйна.

Известен съветски боен блогър твърди, че съветските сили ползват „ стратегическа защита “, която има за цел да нападна настъпващите украински сили в продължителни позиционни сражения по продължение на първата отбранителна линия, преди по-късно да предприеме контраатаки против отслабените украински щурмови елементи.

ISW продължава да прави оценка, че съветските сили поддържат доктринално обосновани отбранителни интервенции в този бранш, при които първият ешелон от сили отблъсква или забавя атакуващите сили, преди вторият ешелон от сили да контраатакува против всеки пробив на съперника.

Друг изтъкнат съветски боен блогър твърди, че съветските комплекси за радиоелектронна отбрана пречат на украинските сили да употребяват точно насочвани муниции, които се ориентират по GPS координати, и мощно нарушават украинската радиовръзка.

Военният блогър твърди съответно, че съветските сили употребяват комплексите за радиоелектронна отбрана „ Мурманск-БН “, с цел да нарушават работата на датчиците на украинското съоръжение за въздушно разузнаване, и комплексите за радиоелектронна отбрана „ Красуха-4 “, с цел да прекъсват връзките със сателитни сигнали в радиус от 300 км.

ISW към този момент е оценявала, че съветските благоприятни условия за EW са били от решаващо значение за усложняване на украинските офанзиви в посока Запорожие, макар че не е ясно дали продължаващите сполучливи съветски тактики за EW са резултат от превъзходни благоприятни условия или от усъвършенстваното потребление на тези системи от страна на Русия.

ISW към този момент е отбелязвала, че първичните украински набези и съветските отбранителни интервенции не би трябвало да се екстраполират, с цел да се планува резултатът от всички украински контранастъпателни интервенции.

Рано сутринта на 15 юни съветските сили нанесоха още една серия от безпилотни и ракетни удари по територията на Украйна. Украинският общоприет щаб заяви, че сред 00:20 ч. и 04:30 ч. локално време на 15 юни съветските сили са изстреляли четири крилати ракети Х-101/555 от четири стратегически бомбардировача Ту-95 откъм Каспийско море и 20 дрона вид „ Шахед “ от северна и южна посока.

Украински военни източници оповестяват, че украинската противовъздушна защита е свалила една от крилатите ракети и всичките 20 дрона „ Шахед “.

Останалите три крилати ракети са поразили промишлени обекти в Днепропетровска област.

Заместник-началникът на Главното оперативно ръководство на Генералния щаб на Украйна бригаден военачалник Олексий Хромов съобщи по-специално на 15 юни, че съветските сили са разположили в Брянска област система за брегова защита „ Бал “ Х-35, което, както предизвести Хромов, може да разреши на съветските сили да нанасят удари по украински далечни региони в Житомирска, Киевска, Полтавска, Черкаска, Черниговска, Сумска и Харковска област.

Руските въоръжени сили от дълго време употребяват разнообразни ракетни системи, като да вземем за пример зенитно-ракетните системи С-300, за нанасяне на удари по наземни цели и компенсиране на дефицита на прецизни муниции, което евентуално е повода съветските въоръжени сили да разположат система за брегова защита в област, която е без изход на море.

Руската войска поставя първични старания за основаване на нови формирования на равнище корпус и войска в осъществяване на оповестеното от министъра на защитата Сергей Шойгу желание за огромно преструктуриране на силите до 2026 година, макар че тези нови формирования към момента не са окомплектовани и не действат.

Независими западни анализатори на разследващи данни от открити източници започнаха да оповестяват в средата на май, че съветските военни управляващи интензивно набират офицери и наборници от Бурятия и Иркутск за окомплектоване на новата 25-а общовойскова войска.

Съобщава се, че щабът на армията ще бъде основан в Екатеринбург, Свердловска област.

ISW също по този начин по-рано, на 3 юни, заяви, че Русия образува 40-ти армейски корпус като част от Южния боен окръг и интензивно се пробва да окомплектова един от мотострелковите батальони на корпуса.

Усилията за създаване и окомплектоване както на 25-та общовойскова войска, по този начин и на 40-ти армейски корпус евентуално са част от плануваните от съветското министерство на защитата (МО) огромни промени на сухопътните сили на Русия за усъвършенстване за водене на широкомащабна стандартна война.

Остава неразбираемо по какъв начин съветските управляващи имат намерение да окомплектоват формированията на равнище корпус и войска до крайните им доктринални сили, като се имат поради ендемичните провокации пред генерирането на сили, пред които е изправена съветската войска.

Възможно е тези формирования частично да имат за цел да интегрират редица ad hoc доброволчески формирования, основани в хода на войната в Украйна, макар че предходният опит на Русия да интегрира доброволчески батальони под формата на 3-ти армейски корпус през лятото на 2022 година не даде изключително позитивни резултати.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров изпрати чеченски специфични сили „ Ахмат “ в граничните региони на Белгородска област, евентуално като част от продължаващите старания да се сближи с съветското Министерство на защитата (МО). На 15 юни Кадиров съобщи, че чеченският батальон „ Запад Ахмат “ е дошъл на граничните пунктове Нехотеевка и Козинка в Белгородска област по негова заповед, с цел да пази границата от нападения на съветска територия.

Кадиров акцентира, че силите „ Ахмат “ ще работят взаимно с други съветски сили за отбрана на Белгородска област и жителите на други погранични региони. Кадиров евентуално цели да нарежда себе си и чеченските сили като сътрудничещи с МО, което директно контрастира с финансиста на групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин, който по-рано заплаши да разположи сили на „ Вагнер “ в Белгородска област без позволение от съветското МО или съветското военно командване.

Кадиров също по този начин се възползва от честите съветски полемики в осведомителното пространство по отношение на Белгородска област, с цел да се показа като ефикасен и сътрудничещ боен водач, без да се постанова да ангажира всички чеченски сили с настъпателни или отбранителни старания.

През идващите месеци западните страни може да дават на Украйна изтребители F-16 и спомагателни танкове „ Леопард “. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи на 15 юни, че украинските водачи към този момент се образоват на самолети F-16, което разрешава на западните страни да дават F-16 на Украйна в неизяснен период.

На 14 юни първата от двете камари на Швейцарския народен съвет гласоподава за извеждането от употреба на 25 танка Leopard-2 и изпращането им назад в Германия, която по-късно ще ги изнесе за Украйна.

Основни заключения

Украинските сили продължиха контраофанзивните интервенции в най-малко три посоки и съгласно известията са постигнали триумфи на 15 юни. Руските военни блогъри не престават да приписват на хипотетичното предимство на съветските качества за електронна война (EW) и отбранителната теория сполучливата отбрана на съветските сили против украинските контраофанзивни интервенции в Южна Украйна. Рано сутринта на 15 юни съветските сили нанесоха още една серия от удари с дронове и ракети по територията на Украйна. Руските военни напредват в първичните старания за основаване на нови формирования на равнище корпус и войска в осъществяване на оповестеното от министъра на защитата Сергей Шойгу желание за огромно преструктуриране на силите до 2026 година, макар че тези нови формирования към момента не са окомплектовани и не са оперативни. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров разположи чеченски специфични сили „ Ахмат “ в граничните региони в Белгородска област, евентуално като част от продължаващите старания за доближаване с съветското Министерство на защитата (МО). През идващите месеци западните страни може да дават на Украйна изтребители F-16 и спомагателни танкове „ Леопард “. Руските сили продължиха лимитирани настъпателни интервенции по линията Купянск-Сватове-Кремина. Украинските и съветските сили организираха сухопътни офанзиви край Бахмут, като от 15 юни съветските сили са спечелили територия. Съобщава се, че украинските и съветските сили са траяли лимитирани сухопътни офанзиви по линията Авдиевка – град Донецк. Руските и украинските сили организираха настъпателни интервенции в западната част на Донецка област. Руски източници настояват, че украинските сили са траяли настъпателни интервенции в западната част на Запорожка област. Украинското разузнаване заяви, че съветските сили стартират да извеждат от строя профилирани щурмови подразделения с бройка на рота и трансферират персоналния им състав в доброволчески формирования. Украински партизани оповестяват за бойкот на железопътна линия в окупирания Мелитопол, макар че ISW не е забелязала образно удостоверение или съветско удостоверение на нападението.
Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР