Украинските сили освободиха Андрeевка в района на Бахмут и продължиха

...
Украинските сили освободиха Андрeевка в района на Бахмут и продължиха
Коментари Харесай

ISW: КНДР може и да е дала вече снаряди на руската армия

Украинските сили освободиха Андрeевка в региона на Бахмут и продължиха настъпателните интервенции в региона, както и в западната Запорожка област. Според известията украинската 3-та десантно-щурмова бригада е освободила изцяло Андреевка и " изцяло унищожила " съветската 72-ра мотострелкова бригада (3-ти армейски корпус) след обграждане на селището. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили не престават настъпателните интервенции и покрай Върбове, югоизточно от Орехов.

В дневния си разбор Институтът за проучване на войната (ISW) удостоверява украинските удари с морски дронове против съветски кораби в Черно море, осъществени сред 13 и 15 септември. Украинското командване заяви, че украинските сили са предизвикали неуточнени вреди на два съветски патрулни кораба от клас " Василий Биков " от план 22160 в югозападната част на Черно море на 14 септември. Има изказвания и за забележителна щета на съветската корвета, въпреки и съветското МО да отхвърля вредите.

Депутатът от Държавната дума на Русия и някогашен заместник-командващ на Южния боен окръг генерал-лейтенант Андрей Гурульов се оплака от лъжите в съветската войска и акцентира успеваемостта на украинската противовъздушна защита. Гурульов разгласява известие в Telegram, в което декларира, че културата на лъжата в съветската войска е главният проблем, който спъва съветската победа в Украйна, защото подправените отчети водят до неприятно взимане на решения на разнообразни равнища.

Гурульов също по този начин декларира, че украинската противовъздушна защита на фронта е ефикасна против съветските хеликоптери и им пречи да употребяват както преди високоефективните противотанкови ракети. Коментарът на Гурульов е незабравим с това, че през юли месец изтече аудио известие на командира на 58-ма общовойскова войска генерал-майор Иван Попов, който също се оплаква от неналичието на поддръжка за съветските сили.

Председателят на комисията по защита на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов категорично съобщи, че мобилизираният личен състав ще се демобилизира едвам в края на " специфичната военна интервенция ". Думите му евентуално имат за цел да убедят съветските законодатели да обмислят препоръчана законодателна корекция, която ще откри условия за демобилизиране на личен състав, мобилизиран през есента на 2022 година Кремъл продължава да се съпротивлява на формалното анулиране на указа за частична готовност, като подобен по този начин и не бе публикуван, с цел да оправдае законово продължаването на службата на мобилизантите за неустановен интервал от време.

На срещата в Сочи на 15 септември Руският президент Владимир Путин и беларуският президент Александър Лукашенко повториха шаблонната изразителност на обвинявания към Запада за манипулиране на Украйна. Тогава обаче Путин съобщи, че 300 000 души са подписали контракти за военна работа с съветското Министерство на защитата (МО) - евентуално през последните шест до седем месеца, актуализирайки цифрата, дадена преди този момент.

Украинското разузнаване заяви, че Северна Корея към този момент е предоставила артилерийски снаряди на Русия. Ръководителят на украинското Главно военно разследващо ръководство (ГУР) Кирило Буданов съобщи на 14 септември, че Северна Корея е почнала да доставя муниции, в това число 122 мм и 152 мм артилерийски муниции, ракети за Град и танкови снаряди. Това, по думите на Буданов, към този момент се е случило през последния " месец и половина ". Според украинското разузнаване също така Кремъл търси още и милиони патрони от Северна Корея. До този миг обаче няма удостоверение на информацията от самостоятелен източник.

Руското министерство на защитата продължава напъните си да поеме надзор над интервенциите на групата " Вагнер " в Северна Африка и може да е упълномощило на тази задача някогашния пълководец на Въздушно-космическите сили (ВКС) Сергей Суровикин. Руски източници разгласиха фотоси на Суровикин от Алжир на 15 септември. Руският държавен информативен бюлетин " Комерсант " заяви, базирайки се на източник, непосредствен до Суровикин, че пътуването може да е обвързвано с вероятното назначение на Суровикин да следи неуточнени интервенции в Африка. Руски провоенни блогъри настояват, че новата публична позиция на Суровикин като началник на Координационния комитет по въпросите на противовъздушната защита към Съвета на министрите на защитата на Общността на самостоятелните страни (ОНД) е чисто номинална и спекулират, че в действителност Суровикин може да поеме активите и интервенциите на " Вагнер " в Африка.

Суровикин може и да взе участие в напъните за надзор над частната военна компания " Вагнер " заради своята непосредственост с Евгений Пригожин и командния му опит, макар че не е ясно дали съветското МО има намерение точно той, Суровикин, да играе водеща роля и да поеме директното командване.

Wall Street Journal заяви, че съветски публични лица, в това число Евкуров, са се срещнали с Халифа Хафтар, пълководец на основаната в Тобрук Либийска национална войска, през последните седмици, с цел да изискат достъп до пристанищата в Бенгази или Тобрук за съветски военни кораби. Съобщава се, че Евкуров е посетил Либия няколко пъти през последните месеца. Кремъл може и да се пробва да съживи дългогодишна акция за обезпечаване на достъп до средиземноморско пристанище в Либия паралелно с напъните да управлява интервенциите на " Вагнер " в Либия.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу посети голям брой предприятия на военно-промишления комплекс, като част от старания за готовност на производството.

Шойгу посети отбранителния цех " Звезда " в Болшой Камен, Приморски край, и " изиска " заводът да употребява оптималния си индустриален потенциал за ремонт и рационализация на подводниците на Тихоокеанския флот на Русия. Шойгу също посети авиационния цех " Прогрес ", където се осведоми за напъните за модернизиране на бойния хеликоптер Ка-52М и подреди на управлението на завода да усъвършенства бойните качества на Ка-52М и сигурността на водачите. Шойгу също организира среща с представители на Тихоокеанския флот на Русия в Приморски край и съобщи, че Русия е пуснала в употреба два нови кораба на Тихоокеанския флот през 2023 година и ще вкара в употреба още 12 кораба до края на годината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР