Украинските пристанища Бердянск и Мариупол, завзети от руските сили, са

...
Украинските пристанища Бердянск и Мариупол, завзети от руските сили, са
Коментари Харесай

Украйна е изнесла 80% повече зърно през май, но по-малко отпреди година


Украинските пристанища Бердянск и Мариупол, завзети от съветските сили, са разминирани и са подготвени да възобновят доставките на зърно, съобщи съветският министър на защитата Сергей Шойгу.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5870
Междувременно Турция продължава да води интензивни договаряния с Украйна и Русия за основаването на морски кулоар за износа на украинско зърно, разгласи турският министър на защитата Хулуси Акар. В договарянията взе участие и Организация на обединените нации.

Русия е блокирала украинските пристанища и по тази причина главната задача е разминирането им, изясни Акар. Въпросът е кой да разминира водите и да охранява коридора, добави още турският министър на защитата.

Междувременно стана ясно, че износът на Украйна на земеделска продукция се е нараснал с 80 % през май спрямо предходния месец, оповестява БНР. Въпреки това експортът остава под равнищата от преди съветското навлизане.

Украйна е изнесла над 1,7 милиона тона зърно, слънчогледов разсад и слънчогледово олио, излиза наяве от данни на министерството на земеделието в Киев.

Ако Русия не вдигне блокадата на украинските пристанища, страната може да изнася до 2 милиона тона продукция месечно, сподели земеделският министър Тарас Висоцкий.

Преди войната Украйна е изнасяла към 6 милиона тона зърно месечно.

Все още няма изясненост към вероятните съглашения за износа на зърно през украинското пристанище Одеса, тъй като Украйна би трябвало да почисти методите към пристанищата. Това сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, и препрати към изказване на президента Путин.

" Има изказване на нашия президент Владимир Путин, който сподели, че Украйна би трябвало да разчисти методите към пристанищата. Това ще разреши на корабите, след инспекция от нашите военни, която да подсигурява, че тези кораби не докарват оръжия там, да влязат в пристанището, да бъдат натоварени със зърно и по-късно, в случай че е належащо, даже с наша помощ, да продължат към интернационалните води ", сподели Песков.

Говорителят на Кремъл напомни и думите на Путин, който увери, че Русия няма да употребява разминираните коридори " за настъпателни интервенции против тези морски градове ".

Песков отхвърли да разяснява дали се водят договаряния с Украйна и Турция за обезпечаването на кулоар през Черно море за износа на зърно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР