Украински разузнавателен отряд, опериращ с дронове, базиран в Бахмут, е

...
Украински разузнавателен отряд, опериращ с дронове, базиран в Бахмут, е
Коментари Харесай

Започва ли изтегляне от Бахмут?

Украински разследващ отряд, опериращ с дронове, основан в Бахмут, е получил заповед да напусне обсадения източен град.

Това заяви неговият пълководец във видео, оповестено в Телеграм в петък, предава Си Ен Ен.

„ Снощи частта „ Птиците на Мадяр ” получи заповед неотложно да напусне Бахмут и да поеме към ново място на бойни дейности ”, уточни командирът Роберт Бровди, като добави, че не е осведомен за какво са му наредили да напусне града.

Междувременно витално значим мост, свързващ обсадения Бахмут с близкото село Хромове, по който минава главен маршрут за доставяне на украинската войска от град Часов Яр, е бил взривен през нощта от съветските сили.

Мостът е бил ударен от съветска ракета и на мястото има огромен кратер. Според украински боец ракетата е била „ Искандер ”. Без други асфалтирани пътища към Бахмут, маршрутът за доставяне и евакуация в този момент ще минава през полето и по пътеки.

Другият свободен път към града към Константиновка е под огневия надзор на съветските сили. В Бахмут остават към 4 500 неевакуирани цивилни.

Отделно украинците взривиха железопътен мост, който към този момент беше отчасти развален, в самия град.

Украинските военни споделят, че удържат позициите си в борбата за града и към този момент не възнамеряват да се отдръпват. Но възможното им евакуиране надали ще бъде оповестено авансово.



Основателят на съветската наемническа група „ Вагнер ” Евгений Пригожин разгласи в петък, че градът е съвсем „ обграден ” и прикани украинския президент Володимир Зеленски да подреди евакуиране.

„ Многобройни офанзиви бяха отблъснати от нашите бранители, по-специално край Васюковка, Дубово - Василовка и Бахмут ”, оповестиха през днешния ден от украинската войска.

Първите две обитаеми места, посочени в отчета, са дребни села, ситуирани на север от Бахмут

През последните 24 часа съветските сили са нанесли ракетни офанзиви по градовете Часов Яр в Донецк, ситуиран единствено на 5 километра западно от Бахмут, и Запорожие, разгласи още украинският Генерален щаб.



Имало е несполучливи съветски опити за нахлуване към Купянск и Лиман. В запорожското и херсонското направление съветските сили не престават „ да се пробват да основат условия за нахлуване ” и са обстреляли с артилерия повече от 40 обитаеми места.

Украйна е дала отговор с 13 удара с ракети и артилерия по съветски цели.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР