Украински журналист, работещ с репортери на вестник Република“, е бил

...
Украински журналист, работещ с репортери на вестник Република“, е бил
Коментари Харесай

Украински журналист стана жертва на руски снайперисти 

Украински публицист, работещ с кореспонденти на вестник " Република “, е бил убит от съветски снайперисти в Южна Украйна, а италианският му сътрудник е бил ранен, заяви " Гардиън “.

" Днес нашият сътрудник Корадо Дзунино и неговият сътрудник Богдан Битик станаха жертви на засада покрай моста в Херсон от съветски снайперисти в покрайнините на Херсон, в Южна Украйна ", съобщи " Република “.

" Битик за жалост почина: той оставя след себе си брачната половинка си и един наследник. Корадо, който беше ранен в рамото, се намира в гражданската болница в Херсон ", се споделя още там.

Дзунино, който в детайли е отразявал спора, съобщи пред " Република “, че е носил бронежилетка с надпис " преса ", когато репортерите са били нападнати.

" Добре съм, имам рана в дясното рамо, обрулена от патрона, който е улучил моя огромен другар Богдан ", добави той. " Видях Богдан на земята, той не помръдваше. Пълзях, до момента в който се измъкна от линията на огъня. Тичах, до момента в който не се натъкнах на една цивилна кола. Бях целият в кръв, закараха ме в болничното заведение в Херсон. “

" Няколко пъти се пробвах да се обадя на Богдан, той не отговаряше. Той беше огромен мой другар, болката е непоносима. “

" В момента е мъчно да се прибере тялото на Битик, заради съществуването на снайперисти ", споделя " Република “, представена от NOVA.

Италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че неговото министерство и италианското посолство в Киев работят с украинските управляващи за връщането на Дзунино в Италия.

По данни на Международната федерация на публицистите от началото на нашествието в Украйна са убити минимум 12 публицисти и медийни служащи, а 18 са ранени. Повечето от тях са били украинци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР