Украински бежанци, настанени в хотели в курорта “Златни пясъци“, излязоха

...
Украински бежанци, настанени в хотели в курорта “Златни пясъци“, излязоха
Коментари Харесай

Моля, помогнете: Украински бежанци протестираха срещу преместването им в държавни бази

Украински бежанци, настанени в хотели в курорта “Златни пясъци “, излязоха през днешния ден на митинг против неяснотата за бъдещето им и преместването им в държавни бази. Недоволните бяха най-вече дами и деца, които издигнаха плакати да не бъдат гонени, „ Не ме карайте да променям учебно заведение “, „ Не мога да сменя фамилния доктор “, „ Дана Палас – нашата къща “ и други Протестиращите скандираха „ Моля, помогнете “, част от тях развяваха украинския народен байрак, съобщи Българска телеграфна агенция.

Лена, която е пристигнала у нас от град Николаев, разяснява ,

че главните терзания на бежанците са, че няма никаква изясненост за бъдещето. Тя уточни, че те желаят да останат в хотелите, в които са сега, тъй като има деца, които вървят на учебно заведение и детски градини. Освен това украинците имат и персонални лекари. Според нея няма и никаква изясненост за държавните бази, в които ще бъдат преместени.

Друга от недоволните - Екатерина Колаева, сподели, че главната причина за митинга е страхът у хората ,

за това какво ще вършат отсега нататък. Тя добави, че в хотелите има настанени доста дребни деца и възрастни хора. Не знам какви са държавните бази, не знаем къде и за какъв брой време ще ни местят, сподели още украинката. 

На 31 октомври служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разгласи ,

че държавното управление е взело решение за продължение на помощта на жителите от Украйна, като тя ще продължи посредством настаняването им в държавни бази.

" Предвидили сме нужните места и благоприятни условия за това .

Ще бъде даден 15-дневен период, доникъде на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подобаващите държавни бази. Причината за това решение се крие в събитието, че това е процедура за Европейския съюз. Само България и още две страни – Кипър и Ирландия, дават такава протекция за безграничен интервал от време. Отдавна е привършен интервалът, за който се дава тази протекция “, уточни Демерджиев. 

Министърът добави, че по този начин служебното държавно управление прави всичко належащо да подсигурява ,

че украинските жители ще бъдат настанени на подобаващи места през сегашния зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент би трябвало да откри трайно решение на казуса. 

Служебният министър на туризма Илин Димитров уточни, че страната отделя обилни финансови средства, с цел да оказва помощ на бягащите от военния спор. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР