Украинската противовъздушна отбрана е свалила първия щурмови дрон Шахед-238 с

...
Украинската противовъздушна отбрана е свалила първия щурмови дрон Шахед-238 с
Коментари Харесай

За първи път в Украйна е свален реактивния дрон Шахед-238

Украинската противовъздушна защита е свалила първия щурмови дрон " Шахед-238 " с китайски реактивен мотор.

Това заяви специалистът по военни връзки Сергей Флеш в своя канал в Telegram. " Прелетя доникъде на страната. Движеше се със скорост над 500 километра в час. Не мислех, че ще толкоз бързо те ще се появят в Украйна. Наскоро Иран го сподели за първи път на едно ревю ", добави той.

Експертът отбелязва, че такива безпилотни самолети могат да прелетят над цялата страна на един реактивен мотор. Освен това те ще доближават до Украйна по-бързо и ще могат да маневрират.

В същото време Флеш отбелязва, че тези дронове не са " супероръжия " - нормалното зареждане и навигация. Скоростта на БПЛА е висока - Противовъздушна отбрана работи, само че мобилните групи би трябвало да бъдат въоръжени с ПЗРК като " Оса ", " Игла " или " Стингер ", защото " зенитните оръдия " няма да ги смъкват.

" Украинците би трябвало да знаят, че с изключение на звука на мотопед в небето в този момент се чува и звукът на аероплан . Добрата вест е, че ние го свалихме ", добави Флеш.

През ноември 2023 година новият БЛА Shahed-238 е показан на ревю на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война. Отбелязано е, че той е по-бърз от предходните модели дронове , а също така е обагрен в черно.

Украинските военновъздушни сили означиха, че подобен дрон би бил по-трудно откриваема цел заради реактивния си мотор, " особеното радарно ориентиране " и черния цвят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР