Украинската икономика ще се свие осем пъти по-бързо от руската

...
Украинската икономика ще се свие осем пъти по-бързо от руската
Коментари Харесай

Украинската икономика ще се свие осем пъти по-бързо от руската

Украинската стопанска система ще се свие осем пъти по-бързо от съветската в резултата на войната, предвижда Световната банка. В последния си отчет за Европа и Централна Азия основаната във Вашингтон институция показва, че украинската стопанска система ще се свие с 35% през 2022 година спрямо 4,5% спад на съветския Брутният вътрешен продукт, съобщи Guardian.

По-ранни оценки допускаха, че Кремъл е изправен пред по-голям стопански потрес тази година, само че Световната банка призна, че въздействието на глобите е по-малко от предстоящото.

През последните седмици Киев реализира боен прогрес, а от април украинската стопанска система сподели признаци на напредък. Въпреки това анализатори оповестиха, че възобновяване ще бъде постепенно, разноските – големи. Преодоляването на разрухата се прави оценка на най-малко 349 милиарда $  – повече от един и половина пъти Брутният вътрешен продукт на Украйна преди войната.

Украйна към този момент беше най-бедната страна в Европа още преди началото на спора. Една трета от нейното население от 44 милиона е разселено и 60% живеят под националната линия на бедността.

„ Нахлуването на Русия в Украйна провокира една от най-големите рецесии с разселването на хора и нанесе големи вреди на човешкия и стопански живот. Украйна продължава да се нуждае от голяма финансова поддръжка, защото войната излишно бушува, както и от планове за възобновяване и реорганизация, които могат бързо да бъдат инициирани ”, акцентира Анна Бьерде, вицепрезидент на Световната банка за района на Европа и Централна Азия.

Инфлацията се форсира бързо, достигайки годишен ритъм от малко под 24% през април, като засегна най-бедните семейства.

Икономиката бе белязана от фрапантен спад в индустриалния потенциал, унищожаването на обработваемата земя и пониженото предложение на работна ръка. Рискът бежанците да не се завърнат в родината си става все по-вероятен, защото войната продължава осми месец и тези, които бягат от спора, се откриват в приемащите страни.

Световната банка е на мнение, че внезапно възходящите цени на силата са помогнали за намаляване на удара върху Русия от глобите.

„ Санкциите, наложени на Русия след нейната война в Украйна, имат обилни неподходящи стопански въздействия, въпреки и по-малко тежки в кратковременен проект, в сравнение с се очакваше “, четем в отчета. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР