Украинската депутатка Алина Янченко каза пред Би Би Си, че

...
Украинската депутатка Алина Янченко каза пред Би Би Си, че
Коментари Харесай

Бомбардирани са 80% от сградите в Мариупол

Украинската депутатка Алина Янченко сподели пред Би Би Си, че обстановката в обсадения пристанищен град Мариупол, който е изцяло обкръжен от съветски сили, е " доста напрегната ". Попитана дали градът може да падне, тя изясни, че военните " са бомбардирали към 80% от всички здания ". По думите й към половин милион души са живели там преди нашествието и хората се пробват да намерят убежища тук-там като театри, учебни заведения, лечебни заведения и църкви, само че те са атакувани.

Около 130 души са били избавени от бомбардирания в сряда спектакъл и управляващите се пробват да договорят филантропичен кулоар, който да разреши на хората да изоставен.

Междувременно стана ясно, че е нанесен удар по учебното заведение за изкуства, където имало към 400 души - най-вече дами, деца и възрастни. Според известието на локалните управляващи офанзивата е била извършена на 19 март, постройката е разрушена, а цивилни към момента се намират под руините. Информацията за броя на жертвите е в развой на уточняване.

Ситуацията е сериозна, а към 300 000 цивилни не могат да се изтеглят. Малцината, съумели да избягат, разказват ужасяващи условия - мраз от -10 градуса, липса на ток, газ, парно, вода, хранителни артикули.

Градските управляващи в Мариупол упрекнаха Русия, че е преместила срещу волята им хиляди локални поданици през границата в Русия през последната седмица.

Едно от най-големите стоманодобивни предприятия - " Азовстал ", което се намира в Мариупол, е съществено развалено, предадоха международните медии. " Икономическите загуби за Украйна са големи. Вредите за околната среда са опустошителни ", написа украинският народен представител Леся Василенко.

Генералният щаб призна, че Украйна изцяло е изгубила достъпа до Азовско море.

Гърция предизвести корабите си за заплаха от украински мини в Черно море, заяви БНР. Властите оферират да трансформират маршрута на плавателните съдове, с цел да избегнат риска. Към момента няма прогнози дали мините ще доближат до Егейско море и каква е разрушителната им мощ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР