Украинската държавна компания за ядрена енергия Енергоатом съобщи, че един

...
Украинската държавна компания за ядрена енергия Енергоатом съобщи, че един
Коментари Харесай

Руснаците са отвлекли един от директорите на АЕЦ Запорожие

Украинската държавна компания за нуклеарна сила " Енергоатом " заяви, че един от заместник-генералните шефове на атомната електроцентрала в Запорожие е бил похитен от съветските сили.

В канала си в Telegram " Енергоатом " разкри, че " съветски терористи са отвлекли заместник-генералния шеф по човешките запаси на АЕЦ " Запорожие "  Валерий Мартинюк и местонахождението му не е известно ".

Добавя се, че руснаците са изискали персоналните досиета на чиновниците на централата, " с цел да принудят украинския личен състав да проработи за " Росатом " допустимо най-скоро ".

" Обръщаме се към генералния шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси и към цялата международна общественост с апел да подхващат всички вероятни ограничения за незабавното освобождение на Валерий Мартинюк от плена на съветските окупатори ", обявиха от " Енергоатом ".

Днес е планувана среща сред Гроси и Владимир Путин в Санкт Петербург, разгласи по-рано представителят на съветския президент - Дмитрий Песков. Според формалното известие двамата ще обсъдят " въпросите за сигурността в Запорожката атомна централа ".

По-рано този месец генералният шеф на централата Игор Мурашов беше похитен от съветските военни, само че по-късно бе освободен и сега се намира в следената от Украйна територия.

Разузнаването на Украйна твърди, че съветските сили в централата принуждават чиновниците да подпишат контракти с съветския нуклеарен оператор " Росатом ". Това се случва още откакто Путин публично присвои на хартия и АЕЦ " Запорожие " с декрет, откакто по-рано анексира Запорожка област към Руската федерация.

Преди дни БиБиСи заяви, че служащите в АЕЦ-а са били застрашени, че може да бъдат принудени да се бият на страната на окупаторите, в случай че не подпишат избрани документи за трансфер към съветския оператор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР