Украинската армия потвърди днес, че се е изтеглила от Соледар

...
Украинската армия потвърди днес, че се е изтеглила от Соледар
Коментари Харесай

Украйна потвърди, че е изтеглила войските си от Соледар. Медведев: Скоро няма да имат излаз на море

Украинската войска удостовери през днешния ден, че се е изтеглила от Соледар - близо две седмици откакто съветските въоръжени сили оповестиха, че са завладяли града в Донецка област, Източна Украйна, съобщи Ройтерс. " С цел да запазим живота на персоналния състав, украинските сили за защита се отдръпнаха от Соледар ", съобщи представителят на Източната войскова формация на Украйна Сергий Черевати.

" (Силите ни) извършиха своята основна задача да не разрешат на врага редовно да прониква в посока към Донецк ", сподели Черевати. Той добави, че украинските военнослужещи са се изтеглили към авансово готови отбранителни позиции.

Москва показва борбата за Соледар, намиращ се покрай Бахмут, като основна за завладяването на целия Донбас, означават АП и Българска телеграфна агенция. Установяването на надзор над града в действителност доближава съветските сили към Бахмут. Според военни специалисти обаче завладяването на Соледар има по-скоро алегорично, в сравнение с стратегическо значение.

Много от съветските бойци към Соледар принадлежат към частната паравоенна компания " Вагнер " и съгласно известията там е имало кървави боеве.

След нахлуването си в Украйна Русия трансформира в собствен приоритет установяването на цялостен надзор върху Донбас - район, формиран от Донецка и Луганска област, където тя поддържа локалното сепаратистко придвижване от 2014 година Русия завладя по-голямата част от Луганска област, само че към половината от Донецка област продължава да бъде под украински надзор, показва АП.

Вземането на Соледар под надзор евентуално ще разреши на съветските сили да пресечен снабдяването за украинските бойци в Бахмут, макар че не е известно до каква степен укрепени са новите отбранителни позиции на Украйна.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви през днешния ден, че през последните 24 часа съветските сили са направили четири ракетни, 26 въздушни и повече от 100 офанзиви с реактивни системи за залпов огън. Руските сили концентрират своите старания за определяне на надзор върху Донецка област, предприемайки атака към укрепените градове Бахмут, Лиман, и Авдеевка, както и село Новопавловка, означи неговият представител Олександър Щупун.

Освен в Донецка област, съветските офанзиви са били ориентирани против селища в североизточните Харковска и Сумска област, северната Черниговска област, най-източната Луганска област, югоизточната Запорожка област и южната Херсонска област.

Русия съобщи, че доставката на немски танкове в Украйна е част от " авансово планувана " война

Говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова съобщи в своя обява в Телеграм през днешния ден, че решението на Германия да даде танкове на Украйна е удостоверило, че става въпрос за " авансово планувана война " против Русия, съобщи Ройтерс. Като доказателство за своята теза Захарова цитира думите на немската външна министърка Аналена Бербок, че Европа би трябвало да направи повече, с цел да отбрани Украйна, изключително що се отнася до танковете.

Бербок сподели, че " най-важното и решаващото нещо " е европейските страни " да го създадат дружно, а не да играят играта " намерете виновника " в Европа, защото те " водят война против Русия, а не една против друга ".

" Ако към това се прибавят и разкритията на (бившата немска канцлерка Ангела) Меркел, че те са подкрепяли Украйна и не са разчитали на Минските съглашения, тогава излиза наяве, че става дума за авансово планувана война против Русия. И не казвайте по-късно, че " не сте го чули ", съобщи Захарова.

От своя страна министърът на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев съобщи, че модерните танкове " Леопард ", доставени на Украйна, ще бъдат унищожени по същия метод, както немските танкове " Тигър " и " Пантера " по време на Втората международна война, съобщи ТАСС.

Колоколцев сподели, че потомците на освободителите на света от фашизма пазят историческата памет за закононарушенията, " осъществени от нацистите и техните последователи бандеровци в Украйна ". " Те чудесно са запазили в съзнанието на актуалното потомство гледката на немските " Тигри " и " Пантери ", горящи на съветска земя. Те ще запомнят и горящите съвременни " Леопарди ", добави той.

Междувременно заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев изрази мнение, че " режимът в Киев скоро ще се лиши от изход на море ". " Подводници - това е много прекомерно. Особено откакто киевският режим скоро няма да има никакъв изход на море ", написа Медведев в Телеграм, разяснявайки изявеното от Киев предпочитание да получи от Запада допустимо най-вече ударни оръжия, в това число самолети и подводници.

Путин: Целта на специфичната военна интервенция е на първо място отбраната на хората и на самата Русия

Целите на Русия в Украйна остават непроменени, съобщи през днешния ден съветският президент Владимир Путин, представен от ТАСС. Той приказва на среща със студенти във връзка Татянин ден, който в Русия е и Ден на студента.

" Целта (на специфичната военна операция), както съм казвал доста пъти преди, е на първо място да бъдат предпазени хората и самата Русия от заканите, за които се вършат опити да бъдат основани в нашите лични исторически територии в съседство с нас. Не можем да позволим това да се случи ", съобщи съветският президент.

Путин напомни, че след Втората международна война окупирана Германия е била разграничена на четири бранша - американски, британски, френски и руски. По неговите думи Съветският съюз е прекратил действието на този окупационен статут посредством юридически стъпки, а Съединени американски щати не са създали това. " Строго видяно, официално и юридически на територията на Федерална република (Германия) има американски окупационни войски. И в действителност това е тъкмо по този начин - там има доста войски ", съобщи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР