Украинската армия обяви, че е започнала частично изтегляне на войските

...
Украинската армия обяви, че е започнала частично изтегляне на войските
Коментари Харесай

The Washington Post: Украинската армия се изтегля от Авдеевка. Джон Кърби: Ситуацията е критична

Украинската войска разгласи, че е почнала отчасти евакуиране на войските от Авдеевка, Донецка област, заяви американският вестник The Washington Post, базирайки се на украинските военни.

Събеседниците на вестника считат, че загубата на Авдеевка е „ въпрос на време “.Последната украинска цитадела в града, написа изданието, евентуално ще бъде разрушеният коксов цех.

Ако Авдеевка бъде завладяна, съветските войски ще завоюват „ най-значимата победа на бойното поле след неуспеха на украинската контраатака “ през 2023 година - и това ще бъде най-ясният знак, че съветските войски си връщат самодейността, защото Киев няма бойци, оръжия, муниции и пари, а моралът в армията спада, написа Meduza.

 

Руснаците довечера започнаха огромна офанзива. Съотношението на силите е едно към седем, споделя представителят на Трета щурмова бригада Александър Бородин пред изданието Liga.net.

 

Върви непрекъснато нахлуване на разнообразни сектори. Това са 2 съветски настъпващи армии, към 7 бригади, изяснява Бородин.

Според него на украинските военни е дадена заповед да удържат позициите си.

 

Украйна заяви, че след месеци на тежки сражения изтегля войските си от някои елементи на източния град Авдeeвка на по-добри позиции, а в борбата са се присъединили закалени в сраженията аварийни бойци от една бригада, оповестява организация " Ройтерс ".

 

Ето какво добавя организацията:
Русия се пробва да обкръжи и превземе Авдeeвка близо две години след пълномащабното си навлизане в Украйна, а опората на Киев в града наподобява все по-нестабилна, като снабдителните му линии са застрашени.

" В Авдeeвка на някои места се организират маневри за евакуиране на нашите елементи на по-изгодни позиции, на някои места за изтласкване на (руснаците) от позициите ", съобщи украинският боен представител Дмитрий Лиховий в коментар по малкия екран.

 

" Ситуацията в Авдеевка, Донецка област, е сериозна. Градът може да попадне под контрола на съветските окупационни сили. Това съобщи на брифинг Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати по стратегически връзки, съобщи организация УНИАН.

 

Според него повода за актуалната обстановка е неналичието на муниции в украинските въоръжени сили.

 

" За страдание, получаваме отчети от украинци, че обстановката е сериозна. Руснаците не престават да напредват към украинските позиции всеки ден. Авдеевка е на ръба да попадне под съветски надзор ", посочиха от Вашигтон.

 

" Основно това се случва, тъй като на фронта се изчерпват артилерийските муниции. Русия изпраща сили за офанзиви против украинските позиции, вълна след вълна. Тъй като Конгресът още не е одобрил в допълнение финансиране, нямаме опция да подпомогнем Украйна с артилерийски муниции, от което те обезверено се нуждаят, с цел да спрат съветските офанзиви. " – акцентира той.


Кърби уточни, че Конгресът би трябвало да утвърди спомагателното финансиране колкото може по-скоро.

" Ако републиканците не стартират да работят, това, което в този момент става в Авдеевка, може да се случи на други сектори от фронта ", предизвести той.

 

Руските войски започнаха атака против Авдеевка през октомври 2023 година, като претърпяха обилни загуби.

 

От началото на 2024 година съветската войска се пробва да прекъсне коксовия цех от Авдеевка, който е на главната линия за доставки на групата на украинските въоръжени сили.

 

На 15 февруари съветски и украински източници оповестиха, че съветските войски са завладяли основния вход на Авдеевка. Изтеглянето на украинските войски от Авдеевка се случва единствено през днешния ден, откакто новият главнокомандващ ЗСУ Олександър Сирски посети фронта и даде обещание укрепване на украинските войски в Авдеевското направление.

Руските войски съумяха да напреднат в Източна Украйна, лишавайки украинските елементи в Авдеевка от главния път за снабдяването им, заяви по-рано през днешния ден украински боен представител.

 

Градът от октомври е сцена на яростни боеве поради желанието на Москва да реализира победа преди президентските избори другия месец, съобщи ДПА.

 

" Снабдяването на Авдеевка и евакуацията на града са усложнени, само че в този момент се употребява авансово готова аварийна логистична артерия ", сподели в ефира на украинската телевизия Дмитро Лихови, представител на войските в този сектор от фронта.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР