Украинската армия е унищожила военна база на ЧВК „Вагнер“ в

...
Украинската армия е унищожила военна база на ЧВК „Вагнер“ в
Коментари Харесай

Украйна унищожи военна база на Вагнер в Луганск, само 1 е оцелял

Украинската войска е унищожила военна база на ЧВК „ Вагнер “ в Луганска област, разгласи губернаторът Сергей Гайдай. Тя се е намирала в окупирана зона – в Кадиевка, като е била ситуирана на локалния футболен стадион.

Според Гайдай единствено един член на частната военна формация, която се бие на страната на съветските сили, е оживял. Не се оповестява какъв брой са убитите. Американското разузнаване заяви през март, че над 1000 бойци от „ Вагнер “ са били изпратени да водят война в Украйна - поради тежките загуби на Кремъл на бойното поле, в това число високопоставени генерали.

Преди 4 дни УНИАН заяви, че в Украйна е бил погубен именит главорез от съветската ЧВК „ Вагнер “. Става въпрос за Владимир Анданов, който съгласно изданието е умрял по време на разследваща интервенция. Предполага се, че е премахнат от снайперист.

Анданов с прозвището " Ваха " става прочут през 2014 година, когато отива в Донбас като доброволец. Участвал е в боевете за Дебалцово и е причастен към разстрели на военнопленници от украинската войска в Логвиново. „ Вагнер “ е частна войска, която – най-малко на хартия – няма централа и чиновници.

Съединени американски щати и Европейски Съюз я свързват непосредствено с съветския предприемач Евгений Пригожин. Той е прочут като „ готвача на Путин “, непосредствен е до президента на Русия и се счита, че финансира „ Вагнер “. Самият Пригожин отхвърля тези връзки. Путин също декларира, че паравоенната организация нито е обвързвана с Москва, нито е финансирана от Кремъл.

„ Вагнер “ станаха известни по време на военните дейности в източния украински район Донбас през 2014-2015 година, когато подкрепиха сепаратистките сили в самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск. Членовете на частната войска са упреквани в осъществяване на военни закононарушения в разнообразни елементи на света, в това число изнасилвания, грабежи и измъчвания на цивилни.

От няколко месеца „ Вагнер “ взе участие във войната в Украйна със задача да ликвидира украински водачи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР