Украинската армия е отвоювала 700 квадратни километра от началото на

...
Украинската армия е отвоювала 700 квадратни километра от началото на
Коментари Харесай

Украинската армия е отвоювала 700 кв. километра в поречието на Южен Буг и в Харковска област

Украинската войска е отвоювала 700 квадратни километра от началото на контраофанзивите си против съветските окупатори в поречието на Южен Буг и в Харковска област, разгласи през днешния ден украинският бригаден военачалник Олексий Громов, представен от БНР.

На някои сектори украинските сили са напреднали с десетки километри, освободени са повече от 20 села и градове.

От съветска страна към този момент няма различен коментар с изключение на изказванието, че опитът на украинците да си върнат Балаклея - стратегически значим град сред Харков и Изюм, е бил отбит.

Лорънс Фрийдман, професор по военна история в Лондонския Кралски лицей, разяснява пред БНР, че съветската защита край Харков се е пропукала, защото съветското командване е позволило да бъде ненадейно от украинците.

" Погледите им бяха приковани в Херсон. Най-добрите им войски бяха ориентирани за защита на този град. И по този начин дадоха опция на украинската войска да настъпи там, където са слаби, " изясни той.

Според професор Фрийдман пробивът на украинските войски край Харков може да промени хода на бойните дейности и на по-широк фронт.

" Ще забележим какво ще се случи край Харков, само че то може да има резултат на доминото и другаде - в Донбас, в Херсон, " разяснява той.

Украйна се намира в " повратен " миг, разгласи в Киев държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, като добави, че Вашингтон отпуска заеми и грантове в размер на 1 милиард $ за закупуване на американско оръжие. 1 милиард и 200 милиона $ по същата стратегия Вашингтон дава на 18 страни, застрашени от съветската експанзия. Сред тях е и България.

На заседание с натовските си сътрудници във военната база " Рамщайн " в Германия, американският министър на защитата Лойд Остин разгласи, че в скоро време украинската войска ще получи още муниции, противотанкови системи и съоръжение на стойност 675 милиона $.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР