Украинецът Олександър Усик победи британеца Антъни Джошуа и защити световната

...
Украинецът Олександър Усик победи британеца Антъни Джошуа и защити световната
Коментари Харесай

Усик разочарова Джошуа и защити титлите си в събитието на годината

Украинецът Олександър Усик победи британеца Антъни Джошуа и отбрани международната си купа в тежка категория във версиите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO).

Битката в реванша се организира в Джеда, Саудитска Арабия и след 12 рунда зрелищен бокс съдиите присъдиха триумф на Усик по точки с поделено превъзходство (115:113, 116:112, 113:115).

Двамата предложиха страховит дуел в необикновено движение през всичките 12 рунда, написа Gong.bg. Джошуа записа много по-добър мач от първия подобен и имаше отлични моменти, само че Усик му предложи задоволително добър отпор, като се оправи с някои сложни моменти, изключително в първата половина на спектакъла.

С триумфа си 35-годишният Усик към този момент има 20 победи на професионалния кръг от 20 мача, като 13 от тях са с нокаут. 32-годишният AJ пък е с баланс от 24 триумфа (22 нокаута) и 3 загуби, само че ще би трябвало да изкачи още веднъж стълбицата, в случай че желае отново да се бие за международната купа.

Британецът пропусна опцията да се изравни с четирима велики боксьори, които са печелили международната купа в тежка категория 3 пъти - Мохамед Али, Ленъкс Люис и Виталий Кличко. Ивендър Холифийлд пък е единственият четирикратен първенец.

След последния гонг Джошуа отдаде дължимото на Усик и прикани публиката да посрещне първенеца с овации. Двамата ще вземат идентични пари, без значение, че по традиция първенецът в множеството случаи взима по-голям дял от уредниците. В случая Усик и Ей Джей ще завоюват по към 40 милиона $ за своя мач.

След мача Усик благодари на щаба си, на всички хора в Украйна и Господ. Той добави, че не счита, че Тайсън Фюри, който държи последния шампионски пояс в тежка категория за пенсиониран и добави, че чака да се бие с него за короната на безспорен международен първенец в тежка категория.

Два пъти през последните три години и половина Антъни Джошуа ненадейно загуби международните трофеи. Олександър Усик надигра първенеца през септември, макар че бе цялостен новобранец съгласно водещите букмейкъри. Украинецът лиши купите на Джошуа във версиите WBA (Световна боксова асоциация), IBO (Международна боксова организация), IBF (Международна боксова федерация) и WBO (Световна боксова организация) и в този момент ги отбрани сполучливо. Предишното проваляне на британеца пък пристигна против мексиканеца Анди Руис през 2019-а година.

Усик и Джошуа бяха по-тежки спрямо първия си мач в Лондон предходната година. На кантара в Джеда, ден преди огромния реванш за международните трофеи по бокс в тежка категория, украинецът закова стрелките на 100.5 кг, което е с 200 грама повече от тежестта му на 25 септември 2021-а. Джошуа е даже още по-тежък - 110.9 кг в този момент по отношение на 108.9 кг преди 11 месеца.

Реваншът трябваше да се състои по-рано, само че беше отсрочен поради войната в Украйна. Усик избра да се завърне в родината си и да се причисли към армията, а Джошуа почете решението му. 35-годишният Усик бе непобеден на професионалния кръг след 19 мача, до момента в който противникът му имаше 2 провали и 24 победи преди този конфликт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР