Указът за военната помощ е бил обнародван, в момента се

...
Указът за военната помощ е бил обнародван, в момента се
Коментари Харесай

България не е изпратила нито един елемент от помощта за Украйна на фронта


Указът за военната помощ е бил обнародван, сега се приготвя логистична интервенция за реализирането на помощта

Обнародван е в Държавен вестник законът за даване на военна помощ на Украйна. От Министерството на защитата опровергаха спекулациите, че Народно събрание ще бъде изолирано от даването на спомагателна помощ за Киев. От ведомството подчертаха, че е готова смяна на контракта, подписан на 5. 12. 2022 година, който е

подписан при прецизно осъществяване на решението на Народното събрание за военната помощ за Украйна от ноември и декември.

„ Със съглашението бе преодоляна правна празнота в българското законодателство, и се основава правна причина страната да може да подарява на друга страна движими движимости, които са държавна благосъстоятелност. С направената смяна ще бъде променен този ред. Министерството на защитата в никакъв случай не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолиран от този развой. За да се избегнат всевъзможни спорни тълкувания какъв е правния ред, МО да извършва волята на Народно събрание ще предложили съгласувателна процедура ”, изясни зам.-министър  Катерина Граматикова.

Тя опроверга информацията, че част от гласуваната помощ за Украйна към този момент била на фронта.

„ Категорично това не е правилно. Нито един детайл от утвърдената помощ от Народно събрание не е напуснала територията на България. От през днешния ден съглашението е в правната си мощ. МО е планувана логистична  операция, която е в ход ”, разясни тя.   

Адмирал Емил Ефтимов посочи, че е изработен разбор на наличните благоприятни условия на Българската войска.

„ Отчетени са изводите от бойните дейности в Украйна. Не единствено за употребяваните тактики или техники, само че и във връзка с логистиката ", съобщи той. Работи се и по въпроса за заместваща техника от съдружниците ни ”, уточни още той.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР