Указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикуван вчера в

...
Указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикуван вчера в
Коментари Харесай

Защо Турция улеснява пътуванията на българите в страната?

Указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, оповестен през вчерашния ден в Държавен вестник, съгласно който българските жители ще могат да влизат в Турция единствено с персонални карти при туристически визити до 90 дни в границите на всеки 180 дни, стана новината на деня.

Още преди години, когато стартира договаряния с Европейски Съюз за кандидатурата си, Турция отстрани едностранно визите за българските жители.

Сега Турция направи още една крачка в посока на улесненията на българските жители за пътуванията, като им се позволява да влизат и да обитават в страната с персонална карта, по този начин както пътуват в Европа.

България е първата европейска страна, за чиито жители Турция улеснява по този метод пътуванията в страната.

Пак за облекчение на българските жители Турция преди този момент позволи коронавирус тестванията да се вършат на турска територия, с цел да спести двойното тестване.

Безспорно за указа на Ердоган има значение фактът, че " България е доста скъп наш комшия и съдружник и има доста значими въпроси, по които да работим интензивно ”, както съобщи посланикът на Република Турция госпожа Айлин Секизкьок пред вестник " 24 часа ".

От друга страна обаче през последните една-две години Турция се трансформира в притегателно място за българските жители, огромен брой от които, изключително през уикендите, идват на пазар.

Преди време турските жители всеобщо пътуваха до България, било на отмора, било на пазар. Хранителни артикули - кашкавал, сирене, месо и не на последно място алкохол се изкупуваха поради ниските цени. Тогава покупателната стойност на турската лира по отношение на българския лев бе значимо преимущество.

Сега обаче потокът от туристи смени посоката си и стартира да тече от България към Турция.

Девалвацията на турската лира с към 80 на 100 /към днешна дата една турска лира се обменя за 9,7 лева/ и повишаването на стоките в България обърнаха посоката на туристите. През април тази година бе реализиран връх в Одрин, когато единствено за един ден над 10 хиляди български жители бяха пристигнали в града, т.е. една десета от към 100-хилядното му население.

Няма да е тъкмо обаче, в случай че свеждаме визитите на българските жители в Турция единствено до извършването на покупки.

Реставрираната българска черква " Свети Стефан " се трансформира в един от най-посещаваните туристически обекти наред с другите знаци на Истанбул. На огромни празници като Великден и Рождество Христово хиляди българи от всички краища на страната се стичат в Истанбул.

Морските курорти, измежду които преди всичко Кушадасъ на Егейско море, е обичан курорт за хиляди българи, заради което го назовават турския Слънчев бряг.

Само през месец май тази година 57.874 български туристи са посетили Турция. По този индикатор България е на пето място измежду страните, чиито жители са посетили Турция.

Указът на президента съответствува и с разгара на туристическия сезон, тъй че българските жители ще имат по-добра опция да почиват в турските курорти, както и да пътешестват до по-далечни дестинации като турското Черноморие или в Източен Анадол.

Турция отстрани едностранно визите за някои арабски туристи и от предишния месец насам турското Черноморие, където е по-хладно, е цялостно с арабски туристи.

Но медалът има и друга страна. Визите на българската страна за визитите на турските жители в България са проблем.

Турция отстрани визовите условия за притежателите на дипломатически и служебни паспорти турски жители. Според виновни турски представители обаче това е незадоволително.

Граждански организации в Турция нееднократно са упорствали за унищожаване на визите на реципрочна основа или за улеснение при издаването им.

" Турските жители обичат България, желаят да я посещават по-често, през уикендите, да идват на отмора със фамилиите си, когато и да е на годината, само че визите са сериозен проблем, който има и икономическа страна, изключително за фамилии с деца ", съобщи за Българска телеграфна агенция Сабри Мутлу, ръководител Конфедерацията на румелийските балкански турци.

Преди време от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България излязоха с апел да се отстранен визите на турските туристи, с цел да бъдат привличани повече туристи в България.

Другият проблем, за чието разрешаване се упорства, е да се улеснят бюрократичните процедури, да се форсира процесът на издаване на визите и т.н.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР