Указът на президента Радев, с който назначи служебния кабинет, в

...
Указът на президента Радев, с който назначи служебния кабинет, в
Коментари Харесай

Даниел Митов от ГЕРБ: Искаме незабавното отстраняване на Кирил Петков

Указът на президента Радев, с който назначи служебния кабинет, в частта за министъра на стопанската система, е противоконституционен, и в случай че някой реши да сезира Конституционен съд по проблема, магистратите ще се произнесат, това съобщи Даниел Митов от ГЕРБ. Той, дружно с други народни представители от партията, сезираха Конституционния съд поради подозрения за двойното поданство на Кирил Петков.

В петък (14 август), че е подал документ за отвод от канадското си поданство преди да стане министър, само че не знае дали процедурата е завършила и сега няма документ, с който да удостовери пред българските управляващи, че не е канадски жител.

" Ние имаме доста въпроси - това поданство годно ли е и още и било ли е годно все още на неговото назначение, тъй като в случай че е било, това е нарушаване на Конституцията ", разяснява зам.-председателят на ГЕРБ.

" Вчера представителят на държавното управление сподели някои неща, които са напълно неточни. Първо, не разбрахме дали той приказва от свое име, или от името на държавното управление. Второ, сподели, че господин Кирил Петков е някакъв ярък лъч. Ако би трябвало да избираме сред ярък лъч и Конституцията, ние избираме второто. И трето, направи неточна отпратка към Закона за спор на ползите. Тук законът няма общо, това е записано в Конституцията ", продължи той.

По думите му поданството не може да се отстрани единствено с една молба, а би трябвало да стане с акт на страната. Според него Кирил Петков към момента е канадски жител. С една простичка молба не може да се откажеш от поданство. Ако с молбичка при нотариус може да се откажеш от поданство, значи с такава може да се сдобиеш с поданство. Това се прави с акт на съответната страна. Това значи, че министър Кирил Петков към момента е канадски жител.
 Случаят Кирил Петков влиза в Конституционния съд Случаят " Кирил Петков " влиза в Конституционния съд
Днес се чака парламентарни партии да нападат пред Конституционния съд законността на служебното държавно управление в частта за икономическ...

Българската конституция е безапелационна – министри могат да бъдат единствено тези, които са български жители. А към датата на назначението си за министър и към този миг дори Кирил Петков е канадски жител, добави Митов

Според разпоредбите отвод от канадско поданство се прави след попълване на декларация от страна на заявителя. След това държавните органи в Канада би трябвало да вземат решение дали ще уважат заявката или не. Процедурата трае до 6 месеца, тъй като може документите да са непълни или да има потребност от изясняване на събитията. От което излиза, че и към сегашния миг Кирил Петков има двойно поданство, с което не дава отговор на изискванията на закона да бъде министър, а указът на президента е в нарушаване на Конституцията. Това пък значи, че са нелигитимни всички актове, които Петков е подписал като министър. А пък президентът влиза в хипотезата, че нарушава Конституцията, добави Митов.

Той цитира Конституцията и зави, че с подписа на Петков са голям брой актове на Министерския съвет като смени на управления на ББР, на ДКК и още доста други, които могат да бъдат оборени в съда и оповестени за оскъдни. Според нея Това вещае безпорядък в държавното ръководство, предизвестяват специалистите.

 

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР