UK Finance, британската търговска асоциация, представляваща сектора на финансовите и

...
UK Finance, британската търговска асоциация, представляваща сектора на финансовите и
Коментари Харесай

Британски банки премахват думата „черен пазар“, заради расизъм. А „дами и господа“ заменят с… хора

UK Finance, английската комерсиална асоциация, представляваща бранша на финансовите и банковите услуги, предложи терминът „ черен пазар “ да отпадне заради расизъм. Според Daily Mail компанията предлага вместо това да се употребява терминът „ незаконен пазар “.

„ Банките не утвърждават думите „ черен пазар “, „ мъжки “, „ женски “ и други изречения, които биха могли да се смятат за обидни. Такива думи биха могли да се преглеждат като расово пристрастни или дискриминационни “, обявиха от асоциацията.

Затова на 3 август UK Finance разгласява управление за подмяна на избрани словосъчетания с по-неутрални изречения. Ръководството включваше такива думи като „ дами и господа “ заменят се с – хора или поданици на Лондон, „ незаконни мигранти “ се заменя с: хора с нерешителен имигрантски статут, „ черна шапка “ се подмяна – неетични киберпрестъпници и други термини.

Депутатът от Консервативната партия Найджъл Милс разяснява документа, като го назова нелепост. Според него банковите мениджъри би трябвало да извърнат внимание на стопанската система на страната.

По-рано, на 30 юни, основният треньор на клуба ПСЖ Кристоф Галтие беше арестуван за расизъм. Тогава той беше упрекнат за фразата, че в „ Ница “, където Галтие към момента е треньор, „ не може да има толкоз доста черни и мюсюлмани “. По-късно, при започване на юли, треньорът напусна поста си поради този скандал.

По-рано, през април, румънският дипломат от Кения беше отзован също във връзка на расизъм. Инцидентът стана по време на среща с група източноевропейски дипломати в офиса на Организация на обединените нации в Кения. По време на срещата с източноевропейските дипломати румънският дипломат в Кения Цигеу видял наоколо маймуна и споделил: „ Африканската група се причисли към нас “.

Източник: 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР