Ужасяващи са мащабите и бруталността на сексуалното насилие от страна

...
Ужасяващи са мащабите и бруталността на сексуалното насилие от страна
Коментари Харесай

Ужасът на войната в Украйна: Руските войници изнасилват деца и старици, мъже и жение

Ужасяващи са мащабите и бруталността на половото принуждение от страна на съветските бойци в Украйна. Те изнасилват дами и мъже, остарели и млади. Изнасилено е даже 4-годишно дете.

" Сексуалното принуждение прерасна в зараза. "

От началото на съветската инвазия против Украйна преди 1 година са регистрирани 156 случая на полово принуждение от страна на съветски бойци . Това е съобщила пред немската обществено-правна телевизия АРД Ирина Диденко от отдела на украинската Главна прокуратура, който се занимава с закононарушения, свързани със полово принуждение. Става дума обаче единствено за случаите, които са докладвани.

156 е единствено броят на жертвите, съгласни да вземат участие в наказателно произвеждане против причинителите, прецизира Диденко и прибавя, че доста от потърпевшите избират да си мълчат.

" Бабо, сваляй облеклата "

Галина Тишенко е една от жертвите на полово принуждение , които са решени да приказват. 60-годишната жена живее в двуетажна къща в едно от предградията на Киев. На тапетите в една от стаите е изписала датата 19 март 2022 - с цел да не не помни този ден.

При настъплението на съветските войски към украинската столица преди към година двама съветски бойци на забележима възраст малко над 20 години нахлули в дома ѝ с маски на главите. Започнали да я унижават, заплашвали я с оръжие. Накрая единият липсващ, а другият ѝ заповядал да се съблече .

" Започнах да рева, паднах на колене, споделих му, че съм стара. " А той ѝ споделил " Бабо, сваляй облеклата! ". След това изнасилил Галина - в това число с автомата и с мръсните си ръце. " Постави граната до мен и ме заплаши, че ще ме убие ", спомня си украинката, представена от АРД.

Мащабите на половите закононарушения, осъществявани от съветски бойци в Украйна, както и тяхната грубост са ужасяващи. Украински следователи и редица интернационалните организации поставят старания за събирането на задоволително доказателства, с цел да могат причинителите да бъдат съдени за военни закононарушения.

Марта Хавришко от години се занимава с тематиката за половото принуждение по време на военни спорове. След 24 февруари 2022 година тя се реалокира дружно със сина си в Базел, Швейцария, откъдето продължава своите изследвания в тамошния Институт за история. Никога не е предполагала, че ще ѝ се наложи да събира обстоятелства и да прави оценка данни за такива закононарушения в нейната татковина. " Сексуалното принуждение прерасна в зараза след 24 февруари. Виждаме го във всички региони, които краткотрайно са окупирани от Русия ", показва тя пред АРД.

Жертвите са дами, мъже и деца

Най-младата от известните ни жертви е едно 4-годишно момиченце, споделя още Хавришко. Първо родителите са били изнасилени пред очите на детето, а по-късно противоположното - насилниците изнасили момиченцето пред очите на нейните родители. " Най-възрастните изнасилени дами пък са на повече от 80 години. Освен това имаме мъже, които са били кастрирани, както и случаи на мъже с разнообразни форми на генитално принуждение, упражнено върху тях ", показва изследователката.

Според Организацията на обединените народи (ООН) съществуват доказателства, че половите похищения от страна на съветските бойци в Украйна са систематични и се употребяват като оръжие във войната . На въпрос на АРД дали е правилно, че половите гаври с украинци стават със знанието на съветското военно управление, Хавришко дава отговор по този начин: " Много от жертвите споделят, че съветските командири в действителност провеждат тези полови похищения. В други случаи, да вземем за пример в Ирпен, те не са създали нищо, с цел да предотвратят това принуждение. Тоест, военните командири са знаели чудесно какво правят подчинените им бойци, само че не са подхванали нищо, с цел да го спрат. "

" Извършителите ще бъдат осъдени "

На Ирина Довхан са и били нужни години, с цел да преработи ужаса, който е претърпяла. През 2014 година тя е била задържана, измъчвана и изнасилена от проруски сепаратисти. Тогава една нейна фотография обиколи света. Днес тя оказва помощ на дами, претърпели принуждение и тероризирани от съветски бойци след нахлуването в Украйна . Пред АРД тя споделя, че броят на жертвите непрекъснато нараства. " Към нас се причисляват толкоз доста нови жертви - дами, които са претърпели принуждение. "

Довхан и дамите, на които тя оказва помощ, имат една цел. " Искаме тези нарушители да бъдат осъдени ", споделя тя в репортажа на АРД. За нея е значимо светът да научи за жестокостта на съветските бойци в Украйна .

Сузане Петерсон, ARD, Варвара Молчанова, ARD/
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР