Ужасно престъплнение е извършено край наш град.Една от освободените през

...
Ужасно престъплнение е извършено край наш град.Една от освободените през
Коментари Харесай

Бракониери убиха черен лешояд край Харманли

Ужасно престъплнение е осъществено край наш град.

Една от освободените през ноември птици от застрашения в България тип черен лешояд стана жертва на бракониери. Този път тя е от програмата за възобновяване на типа в Източните Родопи, изпълнявана от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), Фондация „ По-диви Родопи “и испанската организация GREFA.

Женският лешояд, кръстен Андалусия, беше освободен през ноември дружно с 13 други черни лешояда, след шестмесечна акомодация в особено построена волиера сред Маджарово и Ивайловград.

Преди освобождението всички птици бяха маркирани с орнитологични пръстени и GPS предаватели, с които в действително време се наблюдава тяхното придвижване. Близо две седмици след освобождението Андалусия се откри в региона южно от град Харманли, където прекара няколко дни. Една нощ предавателят ѝ стартира да излъчва подозрителен сигнал, осведомят от Българско дружество за защита на птиците.

Полеви екип на Българско дружество за защита на птиците посетил мястото, с цел да ревизира положението на лешояда и последните му координати. При огледа на региона са открити покривни пера със следи от кръв и други улики, които свидетелстват за осъществено закононарушение, както и следи от автомобил. Това навежда екипа на съмнението, че лешоядът е убит от бракониери, които са унищожили предавателя дружно с натрупа на птицата. От Българско дружество за защита на птиците неотложно подават сигнал в районното ръководство на полицията и проверяващи служители на реда посетиха мястото на случая. Предположенията са, че птицата е била убита, до момента в който нощува на мястото, от бракониери, ловуващи с фарове или противозаконни термални прицели. Припомняме, че през септември 2022 година в региона на Джебел беше убит египетският лешояд Бояна, а през месец май 2020 година над ловно стопанство „ Женда “ край Кърджали бе убит черният лешояд Ултрон. През септември 2021 година в региона на община Стралджа беше прострелян царски орел. Извършителите и на трите закононарушения към момента не са разкрити.

Междувременно сходен случай на убит през предходната година в Унгария български черен лешояд, от който бяха открити единствено предавателя и пера, беше сполучливо оголен от Унгарското бюро за разследване– работа, сходна на нашата ДАНС.

Извършителите са четирима ловци, против които унгарската прокуратура към този момент е повдигнала обвинявания, напомнят от Българско дружество за защита на птиците. " Настояваме институциите да положат старания за откриване на тези закононарушения, както и да се ускори контролът за попречване на бракониерството. Необходимо е и да се форсира основаването на профилираното полицейско звено за следствие на закононарушенията против природата ", приканват от сдружението, написа actualno.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР