Уимбълдън, първи кръгСтефанос Циципас – Александър Ричард 7-6(1), 6-3, 5-7,

...
Уимбълдън, първи кръгСтефанос Циципас – Александър Ричард 7-6(1), 6-3, 5-7,
Коментари Харесай

Трудна победа за Циципас на старта на Шампионата


Уимбълдън, първи кръг

Стефанос Циципас – Александър Ричард 7-6(1), 6-3, 5-7, 6-4

Стефанос Циципас стартира присъединяване си на Уимбълдън с победа в три сета на 188-мия в ранглистата Александър Ричард. Двубоят стартира кошмарно за гърка, който след по-малко от 20 минути игра към този момент изоставаше с два пробива, само че все пак четвъртият подложен обърна развоя на мача и откри място във втората фаза на конкуренцията.

В идващия кръг Циципас ще се изправи против Джордан Томпсън.

Противно на упованията, дуелът стартира доста по-добре за швейцарския тенисист. Циципас завоюва подаването си първоначално, само че Ричард загуби единствено три точки в идващите четири гейма, реализирайки два поредни пробива за 4-1. Ситуацията изглеждаше отчайваща за Циципас, само че след втората отмора в сета той се завърна като видоизменен на корта.

Световният №5 стартира да показва доста по-бърз и нападателен тенис, като нерядко прибягваше до офанзиви „сервис-мрежа“. Това завари неговия конкурент изцяло неопитен и Циципас реализира цялостен поврат. В маратонския десети гейм обаче гъркът пропиля пет сетбола и разреши на Ричард да изравни. Циципас си върна водачеството, само че по-късно пропусна още една опция да завърши първата част и по този начин се стигна до тайбрек.

В него конспирация респект нямаше, като Циципас реализира мини-брейк за 2-0 преди Ричард да редуцира пасива си. От този миг нататък обаче четвъртият в схемата изцяло владееше самодейността и не загуби повече точки до края на гейма, надделявайки със 7-6(1).

Втората част стартира по подобен сюжет, само че при разменени функции – Ричард поведе, само че Циципас обърна резултата след ранен пробив, а след това избави шест брейкпойнта и усили преднината си на 3-1. Въпреки напъните на швейцареца международният №5 не разреши водачеството му да бъде съществено застрашено и завърши сета с нов брейк, удвоявайки преднината си в мача след 6-3.

Третият сет протече равностойно, като в първите 10 гейма и двамата съперници бяха безупречни на сервис. В последна сметка обаче постоянството на Ричард се отплати и той проби за 6-5, след което стигна до два поредни сетпойнта. Те бяха избавени от Циципас, само че малко по-късно пред швейцареца се откри нова опция, от която той се възползва и завърши сета при 7-5 в своя изгода.

Циципас и Ричард си размениха по един брейк при започване на втората част, след което и двамата пропуснаха по още един късмет за пробив. Така се стигна до десетия гейм, в който гръцкият тенисист съумя да осъществя решаващия пробив, който му донесе триумфа със 7-6(1), 6-3, 5-7, 6-4 след три часа и половина игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР