Уикипедия - Wikipediaе многоезична,уеб базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя

...
Уикипедия - Wikipediaе многоезична,уеб базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя
Коментари Харесай

Рожден ден отбелязва виртуалната енциклопедия Уикипедия

Уикипедия - Wikipediaе многоезична,уеб основана енциклопедия със свободно наличие. Тя е динамичен артикул на сътрудничещи си доброволци от целия свят, която разрешава на всеки човек с достъп до интернет да взе участие в редактирането ѝ.

Проектът стартира на 15 януари 2001 година като допълнение към Нюпедия, която се сформира от специалисти. Към 2020 година Уикипедия се ръководи от Фондация „ Уикимедия “ - организация с нестопанска цел. В Уикипедия има над 40 милиона публикации, в това число над 250 000 в българоезичната ѝ версия, основани от над 100 000 доброволци. През годините на своето битие Уикипедия завоюва огромна известност, насърчавайки зараждането на други сродни планове като Уикиречник, Уикикниги и други.

Статиите в Уикипедия постоянно са представени както от медиите, по този начин и в университетските среди: огромните ѝ преимущества са нейното свободно разпространяване и списване, както и необятният ѝ обсег на тематики.

Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „ Неутрална позиция “, според която главните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе справедлива истина.

Така или другояче, славата на Уикипедия като меродавен указател е оспорвана. Отворената ѝ природа разрешава вандализъм, грешки, непридържане към признатите правила, ниско качество и пристрастия. Уикипедия – спрямо обичайните енциклопедии – е окачествявана като комбинация от „ истина, полуистина и някои неистини “ и е подложена на критика за това, че избира консенсуса пред персоналните престижи и че липсва персонална отговорност за наличието. Упреквана е също, че дава средство за безогледна операция и агитация, изключително по противоречиви тематики.

От друга страна, към 2020 година Уикипедия се прави оценка като „ последното останало положително място в интернет “, притежател на културни нововъведения, който е несравнимо по-лесно наличен и е по-четен от обичайните хартиени енциклопедии. Авторът на тази оценка акцентира окуражаването на всевъзможни полемики и възприемането на закачлив жанр на другарство, напомнящ за ранните дни на Просвещението и първата Енциклопедия на Дидро.

Съществуват над 301 разноезични версии на Уикипедия, към 100 от които относително дейни. Към март 2011 година англоезичната, немскоезичната, рускоезичната и френскоезичната версии са единствените, разполагащи с над 1 милион публикации.

Над 100 000 публикации имат и 33 други – на 31 езика, измежду които е и българският.

Девизът на Уикипедия е „ Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира “, а дефиницията, която ѝ дава нейният създател Джими Уейлс, е „ опит да се сътвори и популяризира свободна енциклопедия с допустимо най-високо качество до всеки човек на планетата на личния му език “.

Тя се създава на уеб страницата wikipedia.org посредством компютърна стратегия, наречена „ уики “. Името „ Уикипедия “ е измислено от Лари Сангър. /Уикипедия/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР