, Уикипедия Роден в смутните времена в навечерието на Втората

...
, Уикипедия Роден в смутните времена в навечерието на Втората
Коментари Харесай

9 октомври – 80 години от рождението на Джон Ленън

, Уикипедия

Роден в смутните времена в навечерието на Втората международна война и трагично убит при странни условия през 1980 година, Джон Ленън прави необикновен пробив с групата The Beatles. Неговото име не се свързва единствено с музиката на великата група. Ленън се издига като соло реализатор, публицист, артист и политически деятел.

Джон Ленън е роден на 9 октомври през 1940 година в Ливърпул, Англия. Името му е обвързвано колкото с музиката, толкоз и с световната идея за мир на планетата.

Извън рамките на бийтълсите, през 1964 година Ленън издава поредно два сборника съчинения, наречени " In His Own Write " и " Spaniard In The Works ". Междувременно взе участие и в комедията на Дик Лестър " Как завоювах война ". Все още британецът е напълно отдаден на музиката на The Beatles.

Джон Ленън стартира независима музикална кариера едвам през 1968 година, когато излиза Unfinished Music, No 1: Two Virgins With His New Lover, Avant-garde Artist Yoko Ono. Нестандартното създание предизвика мощни брожения, поради обложката, на която Джон и Йоко Оно са снимани голи.

Джон и Йоко подписват брак в Гибралтар на 20 март 1969 година. Още през медения си месец двамата се включват в редица политически демонстрации за мир. Малко по-късно излиза и втората част от незавършената музика на Ленън със странното заглавие Life With The Lions and The Wedding Album.

През есента на 1969 година Джон Ленън се завръща към лайв осъществяванията на сцената в Торонто. Заедно с него са всички от Plastic Ono Band – брачната половинка му Йоко Оно, китаристът Ерик Клептън, басистът Клаус Фоорман, и барабанистът Алън Уайт.

По същото време излиза сингълът " Cold Turkey ", в който Ленън разкрива сложната си битка с хероина. Редом с това той приканва за мир и стачкува против Британската интервенция в Биафра и Американската намеса във Виетнам.

Преди излизането на " Cold Turkey " Ленън замисля да напусне дефинитивно Бийтълсите, само че за момента се въздържа да оповести това обществено. Заедно с жена си Йоко Оно той се включва в следващата акция за мир под надслова War Is Over! (If You Want It!).

През февруари 1970 година на фона на обтегнатите връзки сред Ленън и останалите от групата излиза известният сингъл на британеца " Instant Carma ". В същото време Пол Макартни обществено декларира, че The Beatles се разпадат.

Джон Ленън напуща Англия при започване на 1971 година и се мести в Ню Йорк. Малко преди този момент на музикалния пазар е още една от песните на митинга – " Power To The People ". В Съединените щати Джон издава албума си " Imagine ", който бързо става хитов и обикаля света.

Ленън и брачната половинка му не обръщат тил на политическия активизъм и идващия двоен албум " Sometime In New York City " е напоен от вълната на митинга. Тавата излиза през лятото на 1972 година под мощните удари на музикалната рецензия.

Спорната политическа активност на Джон Ленън окуражи американските имиграционни управляващи, които отхвърлят да издадат зелена карта на артиста. Причината е досието на Ленън, страниците на което са опетнени от присъдата за владеене на марихуана от 1968 година.

По-късно, през 1973 година, Джон Ленън даже е свикан да напусне страната. Слага се началото на дълга обществена война с формалните управляващи, резултатът от която е албумът " Mind Games ".

Джон Ленън и Йоко Оно се разделят през 1974 година и британецът отлита за Лос Анжелиз, където е в компанията на звезди като Дейвид Бауи, Елтън Джон, Хари Нилсън и Ринго Стар. По това време е публикуван албумът " Walls and Bridges ", от който шлагер сингъл става песента, написана дружно с Елтън Джон, " Whatever Gets You Trough The Night ".

Именно Елтън Джон съумява да събере още веднъж Йоко Оно и Джон Ленън. Последното осъществяване онлайн на Джон Ленън преди трагичната му крах е в концерт на английския артист.

Пролетта на 1975 година Джон Ленън издава сбирка от остарели рок части под името " Rock&Roll ". С излизането на албума Ленън отпразнува и края на войната си с американските имиграционни управляващи. Върховният апелационен съд на Съединените щати отхвърля заповедта за депортиране и Джон Ленън получава зелена карта.

Краят на музикалната кариера на Джон Ленън идва с присъединяване му като текстописец в парчето на Дейвид Бауи " Young Americans ". След това измореният татко и брачен партньор взема решение да се отдаде единствено и напълно на своето семейство, в чийто състав се появява и дребният Шон.

Семейната идилия не продължава дълго. Ленън се връща към музиката през 1980 година, когато подписва контракт с компанията Geffen Records. Албумът " Doubl Fantasy " излиза през ноември същата година с помощта на напъните на Ленън и брачната половинка му. От него е и сингълът " Just like Starting Over ".

Джон Ленън е погубен от Марк Дейвид Чапман на 8 декември 1980 година. Трагичната крах предизвика всеобщи митинги и безмълвни демонстрации по целия свят.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР