Уикендите винаги изглеждат толкова кратки. Независимо дали са два дни

...
Уикендите винаги изглеждат толкова кратки. Независимо дали са два дни
Коментари Харесай

Как да направите уикендите си по-дълги?

Уикендите постоянно наподобяват толкоз къси. Независимо дали са два дни или три дни, съчетани с някой формален празник, времето за отмора постоянно отлита толкоз по-бързо от един работен ден.

Макар и да няма вълшебен метод, по който да удължим уикенда, сигурно съществуват способи, посредством които да създадем тази заблуда.

Според доктор Майк Севиля, фамилен терапевт в Охайо, уикендите са по-важни, в сравнение с допускаме.

„ Хората се нуждаят от физическо време и пространство да релаксират и да презаредят мозъка и тялото си след една дълга работна седмица “, споделя Севиля.

Трейси Дъмас, професор по мениджмънт и човешки запаси в държавния университет в Охайо, счита, че „ всяка отмора от работа, без значение дали почивка, уикенд или даже вечерта след работния ден, е доста значима за възобновяване ни “.

Възстановяването съгласно Дъмас е „ термин, употребен в организационната логика на психиката, с цел да опише концепцията за попълването на ресурсите, изчерпани от напъните, положени на работното място “. Нещо като почивките, които си взимат спортистите след тежка подготовка.

Ето какво оферират специалистите. Как да усъвършенстваме времето, което имаме през уикенда?

Планирайте времето си

„ Можете да се възползвате от времето, което имате през уикенда, като вършиме неща, които харесвате “, споделя Алайна Парк, професор по логика на психиката в университета в Орегон.

Тя отбелязва, че основаването на съответен график за уикенда ще помогне за включването на приятни действия и същинското им извършване. По този метод няма да се разсъните в неделя с мисълта, че сте пропиляли времето си без да извършите нещо обичано.

Помислете си: доста по-вероятно е в действителност да отидете и да карате колело или да потичате парка, в случай че го планирате авансово и се уговорите с някой другар да вземем за пример. И въпреки да не можете физически да удължите уикенда, самата мисъл, че имате неща за правене, ще ви накара да се чувствате като че ли употребявате времето си по най-хубавия метод.

Има и още един бонус. Когато си вършиме приятни проекти за уикенда, ще има защо да се вълнувате и да очаквате тези два дни с неспокойствие.

Оставете телефона и си намерете занимание

Много елементарно е да получите чувството за това, че времето лети, когато седите и с часове наред превъртате из обществените мрежи. Проучвания демонстрират, че хората, които прекарват прекомерно доста време в обществените мрежи, може да изпитват смутено усещане за времето.

Окей е да гледате телевизия или да прекарате известно време в обществените мрежи през уикенда, само че въпреки всичко се постарайте да ограничите времето, в което го вършиме. Според доктор Севиля взимането на отмора от дейностите пред екрана е добър метод да се завърнем към нещата, които ни вършат щастливи или да намерим нови такива.

„ Завърнете се към някое изоставено занимание “, поучава доктор Севиля.

„ Или още по-добре, предизвикайте се и намерете някое ново. “

Направете нещо по-различно от ежедневната ви работа

„ Занимавайте се с нещо, което да ви откъсне от сферата на работата ви “, поучава Дъмас.

Развивайте нови умения, които нямат общо с вашата кариерна сфера. Разнообразете.

Ако работите като инженер, започнете да свирите на някой инструмент да вземем за пример. Ако пък сте дизайнер, започнете да четете книги за физика или отидете на готварски курс. Каквото и да е, само че да е друго от главната ви активност.

Оставете работата настрани

Оставете работата в работното време и не мислете за нея през почивните ви дни.

Тревогите за работата хвърлят напразно това почивно време, с което разполагаме и което можем да използваме, с цел да прекараме с близки и другари.

„ Оставянето на работата настрани може да сътвори чувството за един по-дълъг уикенд “, прибавя Севиля.

Това включва изключване на служебния телефон, изклизане от служебния имейл и прибиране на работния преносим компютър някъде.

Намерете баланс сред излизането на открито и почивката

Според Дъмас „ почивката е значима, само че лежането на дивана или леглото през целия уикенд по никакъв начин не е от помощ “. Ако прекарате целия уикенд в лежане и спане, сигурно той ще отлети бързо.

Ще се чувствате най-добре, като съчетаете интензивностите и почивката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР