Уикенд по женски? Само докато го пишем и вече ни

...
Уикенд по женски? Само докато го пишем и вече ни
Коментари Харесай

Четири идеи за уикенд по женски

Уикенд по женски? Само до момента в който го пишем и към този момент ни се желае петък да идва, да стягаме багажа и да потегляме на завършения с приятелки. Пътешествията, даже и къси, са най-хубави, когато ги реализираме с обичани хора, на забавни и непознати места.

Ако желаете да отбележите началото на пролетта още преди тя публично да е пристигнала, в компанията на най-яките си приятелки, на някое местенце из България, което не сте посещавали, то с изключение на да ви завидим благородно, можем да ви помогнем с избора на дестинация. За вас остава да напълните куфара, да запалите колата и да си подарите един уикенд, цялостен със смях, хубави гледки, вкусна храна и завършения.

И по този начин, ето няколко оферти за нетърпеливи девойки, които желаят пролетта към този момент да идва, да се забавляват с приятелки и да се срещат с някои от най-красивите кътчета из България.

Доспат - премеждие в Родопите

 Envato

Една от най-красивите планини в България, по едно и също време мека, само че и величествена – това е Родопите, планината, имаща свойството да кара човек да мечтае да живее повече измежду природата и да се върне обратно към корените си. Ако не сте пътували доста към тази част на България, сигурно един уикенд няма да ви е задоволителен, само че ще е положително начало. Родопите са вреемемки за изследване и имат доста какво да предложат, и в случай че не знаете от кое място да започнете, Доспат е едно прелестно място за начало. Малкото родопско градче предлага гледки, опция за разходки и доста вкусна храна.

Разположен на надморска височина от 1348 м, Доспат е най-високият български град, в който въздухът е толкоз чист, че ще се чудите какво дишате там, където живеете. Едноименният язовир е несъмнено най-голямата туристическа атракция на тази дестинация и няма човек, който да остане апатичен към гледката, която се разкрива на влизане в града. На няколко километра преди табелката ще видите този голям водоем, обкръжен от красивите родопски хълмове, и градчето, ситуирано към него.

Туристическите оферти в близост включват както разходка към язовира, по този начин и някои известни места, които можете да достигнете с кола. Можете да се разноските до село Борино или пък до Ягодинската пещера в Буйновското ждрело. А що се отнася до храната, не се тормозете, гладни няма да останете - на всички места из тези места ще ви подготвят типични родопски ястия, както и прясна пъстърва. В Доспат има и мандра, която предлага страхотни млечни артикули.

Трявна

 Envato

Един от най-красивите градове в Централна Северна България ще ви върне към годините на Възраждането и ще се потопите в невероятната хубост на тогавашния живот на българите. Занаятчийски дюкянчета, вкусни ястия, чист въздух, непокътната архитектура и извънредно богато културно завещание – това е Трявна и всеки българин би трябвало да посети този град най-малко един път в живота си.

Там е учредена Тревненската художествена школа, а градът е бил дом на доста строители, архитекти и резбари, които са оставили своите следи в постройките и мостовете, които виждаме и през днешния ден. Градът е известен с доста забележителности – възрожденския площад „ Капитан Дядо Никола “ - единственият, запазил истинския си тип от времето на основаването си, Часовниковата кула, църквата „ Свети Георги “, Славейковата къща, Тревненската школа и още доста красиви и непокътнати места, които е наложително да посетите.

Докато сте там, отделете време да отскочите и до Етъра (24 км с кола). Архитектурно-етнографският комплекс е квартал на Габрово, музей навън и първият по рода си музей в България, който показва автентичната българска просвета, обичай и занаятчийство.

На СПА в Сапарева Баня

 iStock/Getty Images

Сапарева баня е свръхпопулярна дестинация на всеки, който желае да релаксира в нежните прегръдки... на минералната вода. Намиращ се единствено на 15 километра от Дупница, градът е в подножието на северните скатове на Рила и от него се стига до местността Паничище, а оттова – и до Седемте рилски езера. Популярно място за отдих както през зимата, по този начин и през лятото, Сапарева баня е превъзходен и бюджетен избор за отмора с приятелки.

В града има няколко хотела с минерална вода, а най-популярното място е Градската баня (модернизирана и предлагаща всевъзможни глезотии), както и комплексите към нея, в които можете по едно и също време да сте в топлата вода, само че и да сте навън, под небето. Една от огромните забележителности в градчето е гейзерът с минерална вода, който се намира в центъра на Сапарева баня.

Открит при хидрологични изследвания през 1957 година, той е най-горещият гейзер в Европа, както и един от най-горещите в света. Температурата на водата му е 103 °C, а минералната вода, която блика от него, е с неповторим състав и свойства. Водата съдържа сероводород, което ще усетите незабавно по присъщата миризма, а свойствата ѝ оказват помощ при разнообразни болести - от опорно-двигателни до кожни и белодробни.

Ако ви писне от басейни и минерална вода, постоянно можете да се качите на колата и да се разноските из рилските скатове, както и да се качите на лифта до Седемте рилски езера и да ги видите от близко. За последното ви би трябвало екипировка и добра физическа форма. Може да обиколите и Седемте езера или просто да се разноските малко и да видите най-близкото, а по-късно да хапнете в хижата.

Шопинг и културен уикенд в Пловдив

 iStock/Getty Images

Пловдив постоянно е добра туристическа концепция, тъй като съчетава история, красиви гледки, кулинарен и винен туризъм, клубна просвета, шопинг... Няма по какъв начин да ви е скучно в този хубав български град, вторият максимален в страната и намиращ се на двата бряга на Марица. Застроен е в подножието на шест хълма, а оттова идва и известното му име „ градът под тепетата “.

Пловдив е град на 8000 години, а през 2019-та бе определен за Европейска столица на културата. Там се организират голям брой множество културни прояви - Международният панаир, интернационалният сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът “, „ Капана фест “, „ Нощта на Пловдив “, музикалният конгрес Sounds of The Ages, интернационалният фолклорен фестивал „ Пловдив “ и други.

Старата част на града е най-примамливата част от Пловдив и целогодишно притегля групи от туристи – български и задгранични. Там има над 250 старинни къщи, които сега са превърнати в галерии и музеи, а в други се организират културни събития. 

 iStock/Getty Images

Античният спектакъл – един от дребното останали римски монументи от края на първи век, пък е мястото, на което всеки може да усети величието на отминалите столетия. След възобновяване му там се организират едни от най-значимите музикални и театрални събития. „ Нощта на музеите и галериите “ е друго събитие, което събира хиляди хора при започване на септември, а квартал Капана е желано място за просвета, кулинарен туризъм и просто срещи с другари.

По което и време на годината да отидете в Пловдив, ще имате опция да уплътните времето си по най-приятния метод – дали с разходка из града, дали с тур по заведения за хранене и клубове, дали с посещаване на музеи и галерии, дали с шопинг – а най-добре с композиция от всичко изброено.

Която и дестинация да сте избрали, пожелаваме ви ужасно изкарване и доста смях, тъй като пътешествията с другари оставят едни от най-хубавите мемоари. И не забравяйте да ги документирате със фотоси!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР