Ухапването на кучета най-често се случва на ръце, крака и

...
Ухапването на кучета най-често се случва на ръце, крака и
Коментари Харесай

Ето как да окажете 1-ва помощ при ухапване от куче

Ухапването на кучета най-често се случва на ръце, крайници и гърди. В същото време раните нормално са инфектирани със слюнката на животното и имат мощно изразена наклонност към бързо развиване на зараза, тъй като кучетата в никакъв случай не почистват зъбите си, написа Zdrave.to.

Ако кървенето след захапка не е прекомерно мощно, не се опитвайте да го спрете неотложно. Заедно с кръвта от раната, слюнката на животното се измива, а отсам и микробите навлизат в плътта.

Мястото на захапване би трябвало да се измие със сапун, разводнен във вода (по-добре антибактериален), защото сапунът е в положение да унищожи вируса на бяс. Самата рана може да се третира с 3% разтвор на водороден прекис.

Не е нужно да употребявате алкохол, йод или парфюм, можете да изгорите голата тъкан и да  се излекувате по-бавно. Можете да обтаботите кожата към раната с 5% разтвор йод.

След това е належащо да се наложи стерилна превръзка върху раната и да се свържете с най-близката лечебна институция. Трябва да извършите това при всеки случай, даже в случай че сте сигурни, че кучето ви е ухапало у дома и е имунизирано.

Раната би трябвало наложително да бъде лекувана от експерт, защото тъканите, раздрани от зъбите елементарно се заразяват с микроби. Освен това, без здравна помощ, раната може да се лекува доста дълго, а по-късно да остави груби белези.

Посещението на доктор също е значимо за предотвратяването на бяс. Изследванията демонстрират, че слюнката на животните съдържа вирулентен вирус на бяс освен по време гневна офанзива или в пик на болестта, само че също по този начин и 24-28 часа преди началото на клиничните признаци на заболяването. Има случаи, когато вирусът към този момент е бил в слюнката 5 и даже 14 дни преди началото на самата болест у животното.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР