Уестминстърския районен съд в Лондон осъди директора на правозащитната организация

...
Уестминстърския районен съд в Лондон осъди директора на правозащитната организация
Коментари Харесай

Осъдиха правозащитник заради отказа му да издаде паролата на лаптопа си


Уестминстърския областен съд в Лондон осъди шефа на правозащитната организация "Кейдж" (CAGE) Мухамед Рабани за нарушение на антитерористичното законодателство поради отхвърли му да даде на полицията паролата за преносимия компютър си.

Според информацията на в. "Дейли телеграф" 36-годишният Рабани е приет за отговорен, че е "възпрепятствал силите при задържане и обиск", което е в нарушаване на Закона за битка с тероризма на страната. В резултат съдът е решил да освободи условно подсъдимия против възнаграждение на санкцията от 830 $.

БГНЕС напомня, че на 20 ноември 2016 година Рабани каца в Лондон след пътешестване до катарската столица Доха, където участва на сватбена гала. Полицейските управляващи на "Хийтроу" обаче го задържат и изискват от него да даде паролата за персоналния си компютър. Рабани отхвърли да извърши заповедта на съображение, че в преносимия компютър му се съдържа поверителна информация, разкриването на която би нарушила неприкосновеността на персоналния му живот и професионалната му активност. По-късно пред съда той декларира, че въпросните сведения се отнасят до жител на Катар, който съгласно Рабани е бил малтретиран в американски затвор в продължение на 12 или 13 години.

Организацията "Кейдж", ръководена от Рабани е основана в Лондон и се занимава със събирането на информация за лица, чиито права са били нарушени вследствие на политиките за противопоставяне на тероризма в другите страни.

През 2015 година обаче реномето на "Кейдж" внезапно спада, откакто излиза наяве, че сред 2009 и 2012 година организацията е поддържала контакт с мъж на име Мухамед Емвази. Връзката е инициирана от Емвази, който се обръща към организацията, оплаквайки се от ежедневния тормоз, на който бива подлаган непозволено в английски затвор. През 2015 година обаче се отхвърля, че зад това име в действителност стои "палачът" на терористичната формация "Ислямска държава", станал прочут под псевдонима Джихади Джон. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР