УЕФА обяви официално предстоящите промени в сегашния формат на Шампионската

...
УЕФА обяви официално предстоящите промени в сегашния формат на Шампионската
Коментари Харесай

УЕФА утвърди новия формат на Шампионската лига, ще влязат в сила от сезон 2024/25

УЕФА разгласи публично идните промени в настоящия формат на Шампионската лига по футбол, които за пръв път бяха оповестени през април предходната година. Различията с досегашният формат на надпреварата са много съществени, въпреки че в последна сметка са направени и избрани взаимни отстъпки от предварителните проекти. Всички оповестени промени ще влязат в действие от сезон 2024/25.

Клубовете ще играят общо осем мача в Шампионската лига, разпределени в 10 седмици, което е понижаване от първичните проекти за 10 дуела. Те ще се изправят против разнообразни сформира в четири гостувания и четири семейства, а класирането ще е общо за всички отбори и ще е във формата от домашните шампионати. Първите осем в подреждането ще се класират непосредствено за идната фаза, а тези на позициите сред 9-о и 24-о място ще играят спомагателен плейоф в два мача, който ще дефинира продължаващите на 1/8-финалите.

Увеличава се общият брой участници, които от 32 досега ще набъбнат на 36.

Първите две от новите четири места в Шампионската лига ще бъдат предоставени на страните с най-голям коефициент от всички техни участници в европейските шампионати в последните два сезона.

Още едно място ще получи страната на пето място в класацията по коефициент на УЕФА, която в последните години съвсем постоянно е Франция.

Последното четвърто място ще отиде в по този начин наречения шампионски поток от плейофната фаза на квалификациите, където досега се класираха четири тима, а в този момент към този момент ще са пет.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР