УЕФА е избрала пътя на стабилност с решението да даде

...
УЕФА е избрала пътя на стабилност с решението да даде
Коментари Харесай

УЕФА залага на финансовата стабилност с избора на Турция и Италия за Евро 2032

УЕФА е избрала пътя на непоклатимост с решението да даде домакинство на Европейските футболни финали през 2028-а година на обединената кандидатура на Англия и Република Ирландия и това е затвърдено с избора на Италия и Турция за взаимен уредник на финалите четири години по-късно, разяснява пред организация АП човек от Съвета на УЕФА.

След като финансите на Европейската футболна асоциация бяха разтърсени от пандемията от КОВИД, траяла съвсем три години, шампионатите на континента бяха дадени на огромните футболни пазари – Германия, Англия и идващите Италия и Турция. Изборът на Италия и Турция подсигурява непоклатимост, които също могат да се похвалят със постоянни футболни стопански системи.

Турците се кандидатират за трети път, първите два – самостоятелно, а даже и в този момент можеха са изгубят, в случай че се бяха явили против Италия. Но централата реши да облекчи и двете страни, въпреки че дистанцията сред Истанбул и Рим е 1400 км и пътят лишава повече от два часа с пряк полет.

Сега и Италия, и Турция би трябвало да показват по пет стадиона, с цел да бъде общата кандидатура с 10. Това е условието на УЕФА за приемане на шампионат с 24 страни и 51 мача. Така и италианци, и турци би трябвало да имат най-малко по 10 готови съгласно условията на централата игрища, от които ще бъдат определени половината.

" Въпреки проблемите, Италия и Турция са стопански системи, които могат да се оправят без особени компликации. Евро 2024 в Германия е все по-рядък образец в актуалния футбол на една нация-домакин при увеличаващитe се участници на финалите. Именно това се търси от УЕФА с избора на Турция и Италия за взаимната кандидатура – непоклатимост и сигурност, че няма да има непредвидени условия ", разяснява източникът на АП.

УЕФА си сложи за цел Европейските шампионати през 2024-а и през 2028-а година да бъдат шампионати с висока облага и с доходи на всяко издание от най-малко 2 милиарда евро. УЕФА има за цел да възвърне своите парични запаси над 500 милиона евро (528 милиона долара), откакто бяха изчерпани по време на пандемията.

Европейското състезание за мъже финансира огромна част от организационните разноски на УЕФА и заплаща средства за развиване на 55 федерации-членки. УЕФА чака програмата, известна като " HatTrick ", да влага 935 милиона евро от 2024-28 година, като заплаща на членовете си към двойно повече от това, което получават от финансирането на ФИФА във всеки цикъл на Световното състезание. Така парите, които централата събира  от шампионатите, се връщат в огромната си част във федерациите от дребните страни, които не се класират или пък рядко имат късмет да играят на финалите.

Изборът на Италия за хазаин на европейското състезание през 2032 предлага историческа опция на страната да усъвършенства спортната си инфраструктура и да пробуди интереса към футбола в страната, съобщи президентът на локалната федерация Габриеле Гравина.

Италианците, които ще бъдат взаимни домакини на шампионата с Турция, ще одобряват за първи път огромен шампионат от 42 години.

" За Италия това е исторически ден, тъй като от 1990 (световното първенство) не сме имали опция да организираме толкоз значим шампионат. Европейското състезание ни дава опция да пробудим интереса към футбола в страната. Говоря най-много за родните клубове, които би трябвало да оферират на футболните последователи допустимо най-хубавите условия, игрища и инфраструктура ", съобщи Гравина, представен от Ройтерс.
Англия и Република Ирландия пък ще одобряват шампионата четири години по-рано - през 2028. Президентът на ирландската федерация Патрик Нелсон съобщи, че това ще бъде фестивал на футбола, в който Белфаст заслужава да взе участие.

" Част сме от този развой от първия ден и желаеме това да остане по този начин до 2028. Това значи, че на Белфаст му е необходим нов стадион, който има задоволително огромен потенциал, с цел да се оправи с искащите да гледат мачове онлайн. Не желаеме през 2028 да гледаме в профил. Предстои ни фестивал на футбола и Белфаст има цялостното право да бъде част от него ", съобщи президентът на федерацията на Република Ирландия.

Гарет Бейл бе една от централните фигури от Уелс по време на процеса по избиране на домакини на Евро 2028. Той съобщи, че за неговата страна е доста значимо да взе участие в този развой и да пораства чисто футболно.

" Процесът по кандидатирането за семейството беше забавен за наблюдение. Обикновено футболистите се явяваме на стадиона, играем на терена и се раздаваме до последно. Това обаче бе напълно друг развой за мен ", съобщи Бейл, представен от организация Ройтерс.

" За нас е доста значимо Уелс да бъде на картата, да взе участие в това и да се усъвършенства във всички аспекти. Именно поради това семейството на мачове от толкоз огромен шампионат е голям триумф за Уелс. Радвам се, че и аз съм част от всичко това ".
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР