Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става

...
Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става
Коментари Харесай

Край на психотеста на всеки 3 години за професионалните шофьори

Удостоверението за психическа валидност на водачите, извършващи публичен транспорт, става безсрочно, като единствено в избраните в наредбата случаи ще бъде обезсилвано и издавано отначало. Промяната е отразена в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 36, която вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев е подписал през вчерашния ден.

" С смяната на условието на всеки 3 години професионалните водачи да минават през психическо проучване, се отстранява една административна тежест, която не води до доста повишение на пътната сигурност , а единствено поражда предпоставки за нерегламентирани и корупционни практики. За съпоставяне определяне на психическата валидност за боравене с огнестрелни оръжия се изисква при възобновяване на разрешителното, на всеки 5 години ", разяснява министър Алексиев.

По думите му сходно условие няма в другите европейски страни, което слага българските превозвачи и водачи в неподходяща позиция на европейския пазар.

Съгласно условията на Директива 2006/126/ЕО инспекцията на психическата валидност на водачите би трябвало да се прави напълно по отношение на издаването на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство. В Директивата се показва, че инспекцията би трябвало да се прави единствено с медицински прегледи и то в периоди, не по-кратки от периода на годност на свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство. Тези ограничавания не бяха съобразени в националната наредба на психическото проучване по Наредба № 36, прецизират от транспортното министерство.

Удостоверение за психическа валидност ще се изисква при постъпване на работа за водачите на таксиметрови коли, пътна помощ, транспорти за лична сметка, публичен транспорт на пасажери или товари, както и за ръководителите на изпитните комисии.

В случай на загуба на дееспособност според член 157, алинея 4 от Закона за придвижването по пътищата при отнети всички контролни точки , удостоверението за психическа валидност ще бъде обезсилвано и лидерът ще би трябвало да премине ново проучване.

Запазват се условията за психическо проучване за лица, на които краткотрайно е отнето удостоверение за ръководство на МПС по реда на член 171, т. 1, писмен знак " а " от ЗДвП, за който очевидно се откри, че не дава отговор на медицинските или психическите условия , както и за водачите, които са лишени от право да ръководят МПС на съображение член 174, алинея 2 ЗДвП при наново определяне приложимост на алкохол и за водачите, които са лишени от право да ръководят МПС на съображение член 343г от Наказателния кодекс (НК).

Също по този начин се резервират условията за психическа валидност на претендентите за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС от категории Ттб, Ттм, С, D и подкатегории С1 и D1.

От 2013 година срокът на годност на свидетелствата за ръководство на МПС на водачи, притежаващи някоя от категориите С1, С, D1 или D е понижен от 10 на 5 години. По този метод всички водачи, извършващи публичен транспорт, преди замяна на свидетелството си за ръководство на МПС минават медицински обзор. По преценка на лекаря, издаващ Карта за оценка на физическата валидност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за ръководство на МПС, лицето може да бъде ориентирано към съответния експерт за спомагателни прегледи или проучвания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР